Hlavní obsah stránky

LETEM MEDIÁLNÍM SVĚTEM KNIHOVEN

Bzenec (4224 obyv., okres Hodonín)

Do třiadvacátého září přináší Expozice města Bzenec na Hodonínsku výstavu s názvem Ukryto v depozitáři. Obrazy, grafiky či linoryty jsou v prostorách místní knihovny, kde expozice sídlí, k vidění vůbec poprvé. Autorem výstavy je Ivo Vratislavský. Vystavena jsou také starší díla již nežijících autorů, jakými byli Jaroslav Dobrovolský, Ctibor Šťastný či Jiří Herman.

(Blanenský deník, 30. 8. 2011)

Havlíčkův Brod (24 572 obyv.)

Nový bibliobox krajské knihovny v Havlíčkově Brodě už má své jméno. Říkat se mu bude Herbie. Vyplynulo to z ankety, kterou knihovna mezi svými čtenáři uspořádala. Bibliobox je zařízení sloužící pro vracení vypůjčených knih 24 hodin denně, aniž by čtenáři museli do knihovny. Stačí knihu hodit do plechového boxu, o ostatní se postarají zaměstnankyně knihovny. Je umístěn na náměstí před vchodem do knihovny. Fungovat začal na konci červ­na. 

(Mladá fronta Dnes - Vysočina, 15. 8. 2011)

Chotěboř (9739 obyv., okres Havlíčkův Brod)

Třetí ročník turistického výšlapu nazvaného Ve šlépějích Ignáta Herrmanna se chystá na sobotu 13. srpna v Chotěboři. Pořádá ho místní knihovna a IC a tentokrát se zájemci vydají do rodiště malíře prof. Jiřího Horníka (5. 9. 1916-30. 4. 1961) do Libice nad Doubravou.

(Havlíčkobrodský deník, 10. 8. 2011)

Jičín (16 680 obyv.)

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně zve všechny zájemce na Literární cyklovýlet krajem K. J. Erbena. Uskuteční se právě dnes. Odjezd je plánován z Jičí­na vlakem do Hořic, kde sportovci usednou na ko­lo, aby se vydali do Miletína. Zde navštíví novou místní knihovnu a rodný domek K. J. Erbena a dal­ší zajímavosti.

(Jičínský deník, 25. 8. 2011)

Kolín (31 476 obyv.)

Městská knihovna Kolín vyhlašuje 6. ročník literární soutěže MACHAROVO PERO 2011 pod záštitou starosty Víta Rakušana. Téma letošního ročníku zní Tajemství kolínských ulic. Slavnostní vy­hlášení soutěže proběhne první týden v prosinci 2011.

(Kolínský deník, 23. 8. 2011)

Loket (3206 obyv., okres Sokolov)

Výstava Knižní vazba Jany Přibíkové potrvá do 2. října. Jana Přibíková se knihařině vyučila u Ema­nuela Zárybnického v Kadani a po stážích u mistra Jiřího Faltuse v Žamberku a manželů Sobotových v Lokti získala v roce 1983 titul Mistr uměleckého řemesla v oboru umělecká knižní vaz­ba. Vernisáž výstavy, která se koná v úterý 23. srp­na v atriu Městské knihovny Loket, zároveň zahájí další ročník loketského malířského plenéru.

(Sokolovský deník, 22. 8. 2011)

Louny (20 026 obyv.)

Kdo se zúčastnil ve středu 10. srpna návštěvy u Hasičského záchranného sboru v Lounech, pořádané lounskou městskou knihovnou, byl nadšen. V hojném počtu přišli malí i velcí. Akce byla již dopředu domluvena, a tak byli záchranáři na ná­vštěvu velmi dobře připraveni. 

(Žatecký a Lounský deník, 15. 8. 2011)

Mimoň (6801 obyv., okres Česká Lípa)

Od září začínají v Městské knihovně v Mimoni s motáním nového Klubíčka přátel knížek a knihov­ny. Ten, kdo se bude chtít této akce zúčastnit a považuje se za přítele knížek a knihovny, přinese do knihovny cca půl metru provázku, pletací příze, stuhy apod. Na konci školního roku 2011/2012 v červnu se provede měření a knihovna bude informovat o tom, jak velké klubíčko se v letošním roce povedlo namotat. Pracovnice knihovny jej také porovnají s klubkem ze školního roku 2008/2009, kdy se toto motání uskutečnilo poprvé. 

(Českolipský deník, 31. 8. 2011)

Rohov (604 obyv., okres Opava)

Obecní knihovna v Rohově získala dotaci Ministerstva kultury ČR. Použila ji na nákup tří počítačů a jedné multifunkční tiskárny se skenerem. Veřejnost tím získala rozšířené služby v bezplatném přístupu k internetu.

(Region Opavský a Hlučínský, 23. 8. 2011)

Řepiště (1543 obyv., okres Frýdek-Místek)

Místní knihovna Řepiště je místem výstavy fotografií Hedviky Nádraské a Žanety Závodné s názvem Kouzlo okamžiku. Výstava potrvá do 30. srp­na a můžete ji spatřit v půjčovní době knihovny.

(Noviny Region Frýdecko-Místecko, 2. 8. 2011)

(Údaje o počtu obyvatel jsou čerpány z pravidelně aktualizované aplikace Adresy v České republice MV ČR - http://aplikace.mvcr.cz/adresa)

Připravila RENÁTA SALÁTOVÁ