Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

Poznámky do diáře

  • Moravská zemská knihovna v Brně zve na 10. jubilejní ročník konference Informační gramotnost a vzdělávání: Nové technologie - nové příležitosti - nové výzvy, která se uskuteční 23. 11. 2011 v konferenčním sále MZK. Na programu je ohlédnutí za uplynulými deseti lety v oblasti ICT ve vzdělávání, zazní shrnutí vývoje informačního i celoživotního vzdělávání v ČR během posledních let. Pozornost bude věnována také e-learningu. Chybět nebudou ani aktuality z oblasti digitalizace, e-booky a work­shopy o informačních systémech ve vzdělávání vysokých škol a o možnostech sebevzdělávání.
  • SKIP ČR, Národní archiv a Národní knihovna ČR zvou na 12. ročník konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2011, která proběhne v termínu 30. 11.-1. 12. 2011 v Národním archivu v Praze. Konference je věnována problematice spolupráce archivů, knihoven, muzeí, galerií a památkové péče při využívání informačních a komunikačních technologií pro ochranu a zpřístupnění kulturního dědictví. Další informace viz http://www.skipcr.cz/akce-a-projekty/akce-skip/12.-konference-archivy-knihovny-muzea-v-digitalnim-svete-2011.

Neušlo nám 

  • Organizace NAPLE vyzvala veřejné knihovny svých členských zemí, aby se zapojily do projektu Sesterské knihovny(Sister Libraries). Sesterské knihovny mohou společně řešit stejný problém, mohou si vzájemně prospívat při zlepšování služeb uživatelům. Knihovna, která bude mít zájem navázat spolupráci s jinou knihovnou v zahraničí, se ohlásí kontaktní osobě ve své zemi a vyplní jednoduchý formulář. Nalezením sesterské knihovny by měly formality končit. Jestli bude spolupráce partnerských knihoven probíhat zcela volně nebo zda uzavřou smlouvu a v jakém znění, záleží již na nich. Také otázku případného řízení a financování kooperativních projektů budou knihovny řešit samy a se svými zřizovateli. Všech­ny potřebné informace o programu včetně textu výzvy, formulářů a seznamu kontaktních osob jsou dostupnéna http://sisterlibrariesnaple.wordpress.com/.

Kontaktní osobou pro Česko je E. Bartůňková z Knihovnického institutu NK ČR, e-mail eva.bartunkova@nkp.cz.