Hlavní obsah stránky

TÉMA SPECIÁL: Podzimní sklizeň roku 2011 v českých knihovnách

Série tradičních událostí v knihovnictví každoročně částečně ovlivňuje podobu listopadového Čtenáře. Proto by se dalo říci, že tematická je téměř celá první polovina jeho obsahu. Blok příspěvků, který vám přinášíme, se věnuje významným setkáním a oceněním, která již několik let doprovázejí měsíc září a říjen. Na následujících stránkách se tak „setkávají“ nejmenší knihovny s těmi největšími a významné osobnosti českého knihovnictví s neméně významnými knihovníky obecních knihoven, bez jejichž nadšení pro svoji knihovnu „by to nešlo“.

Knihovnický happening a Týden knihoven 2011

Ani v letošním roce tomu nebylo jinak a předzvěstí 15. ročníku Týdne knihoven se stal Knihovnický happening, který se tentokrát uskutečnil v Ostravě 30. září 2011. Záštitu nad setkáním převzala Ing. Simona Piperková, náměstkyně primátora Statutárního města Ostravy. Knihovna města Ostravy připravila pro účastníky pestrý program, který obsahoval seznámení s kulturními památkami města a samozřejmě i s pořadatelskou knihovnou.

Průvod centrem města, zdravice soutěžních týmů a jejich ocenění doplnilo již druhým rokem předání ceny MARK(Mladý/á Atraktivní Rozumný/á Knihovník/ce, též Moudrý/á Aktivní Rozkvétající Knihovník/ce). Cenu uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR s pod­porou developerské a stavební skupiny Skanska. Cílem je podpořit a ocenit mimořádné tvůrčí aktivity mladých pracovníků/pracovnic knihoven, případně studentů/studentek oboru ve věku do 35 let a ocenit jejich konkrétní mimořádný přínos oboru v kalendářním roce. Cenu MARK 2011 získala Bc. Helena Selucká, pracovnice Knihovny Jiřího Mahena v Brně, mimo jiné spoluautorka projektu Bezbariérová knihovna.cz. Firma Skanska dotuje tuto cenu částkou 35 000 Kč.

Při Knihovnickém happeningu nechybí samozřejmě společenský večer s rautem.

Nic tedy již nebránilo vypuknutí Týdne knihoven 2011 ve dnech 3.-9. října s letošním mottem 15. kraj České republiky - Kraj knihoven. V centru zájmu této celostátní akce jsou především uživatelé knihoven, ovšem doprovodné programy slouží i k nalákání ostatní veřejnosti. Své akce zaregistrovalo ve webovém formuláři 493 knihoven. Jako každoročně byla připravena řada velmi zajímavých projektů a aktivit, ke kterým se ve Čtenáři ještě příležitostně budeme vracet.

Mezi další společné aktivity Týdne knihoven patřilo Velké říjnové společné čtení, věnované Karlu Jaromíru Erbenovi (se začátkem dne 3. 10. 2011), a udílení cen Knihovna roku 2011 a Městská knihovna roku 2011, ale těm se již věnuje následující příspěvek.

-red-