Hlavní obsah stránky

K výročí Cyrila Boudy

Jméno malíře a grafika Cyrila Boudy není třeba knihovníkům příliš představovat. Knihy s jeho ilu­stra­cemi a obálkami by tvořily dlouhou řadu. Připomeňme třeba jen Čapkovu Knihu apokryfů, Andersenovy pohádky nebo tituly z edice Slunovrat.

Cyril Bouda se narodil před sto deseti roky, 14. listopadu 1901 v Kladně. V tomto městě žil sice jen několik málo let, nicméně vztah k němu si uchoval po celý život. Dosvědčují to kladenské motivy v jeho tvorbě nebo spolupráce s kladenským tiskařem a vydavatelem bibliofilií Josefem Ciprou.

K výročí Boudova narození připravila Středočeská vědecká knihovna v Kladně výstavu (trvá do 29. 11. 2011), na které představuje jeho méně známé práce vztahující se ke knize. Kromě bibliofilií a exlibris jsou to třeba dedikace a knižní značky kreslené přímo do knih. Možná poprvé se vystavují knižní vazby, které pro bibliofilskou edici Hyperion podle Boudova návrhu prováděl knihař Antonín Tvrdý. Všechny exponáty pocházejí ze sbírky kladenského sběratele a Boudova příte­le Jaroslava Pergla. 

JIŘÍ MIKA > mika@svkkl.cz