Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

poslední číslo Čtenáře letošního roku, které držíte v rukou, vznikalo v době ještě poměrně málo hektické, před první adventní nedělí. Přesto se počáteční náznaky blížících se vánočních svátků již nedaly, zejména ve větších městech, přehlédnout. Chystaly se vánoční stromy k slavnostnímu rozsvícení, vánoční trhy a stánky a v obchodech byly vyzdobené výlohy již samozřejmostí. Ani knihovnám se předvánoční nálada určitě nevyhýbá, a i když konec roku přináší mnoho pracovních starostí, na své čtenáře knihovníci nezapomínají. Jednou z akcí, která již získává tradiční nádech, je Den pro dětskou knihu, který letos na konci listopadu proběhl již popáté. Věřím, že do redakce zajímavé příspěvky o tom, jak jste jej prožili třeba ve vaší knihovně, doputují.

Že jsou knihovníci, ale samozřejmě zejmé­na knihovnice zručné také v rukodělné činnosti, je díky mnoha pořádaným aktivitám v knihovnách známý fakt. Ke konci loňského roku byl však navíc podpořen vznikem sa­mostatné sekce SKIP ČR - Klubu tvořivých knihovníků. Ti letos připravili v prvním prosincovém dni Vánoční jarmark v Klementinu. Redakce Čtenáře se na tuto akci v době vzniku tohoto sloupku chystá, takže ti, kteří se do Pra­hy nedostanou, budou mít možnost si ales­poň přečíst mini-reportáž v některém z dalších čísel.

Ale to už jsme v roce 2012… A můžeme snad prozradit, že vás jako každý rok čekají novinky jak v grafickém, tak obsahovém pojetí Čtenáře. Což znamená, že jsme pro náš časopis připravili nový kabátek i některé rubriky. Tentokrát ale nebudu příliš konkrétní, aby nebyla nouze o překvapení.

Prosincové číslo má však ještě skladbu tradiční. Najdete v něm rubriku o regionálních funkcích, ve které se představuje Plzeňský kraj. Nechybí ohlednutí za některými zají­mavými semináři a projekty, přičemž jeden z nich, velmi inspirující, pochází od slovenských kolegů. Téma jsme věnovali fenoménu dobrovolnictví, a to při příležitosti končícího Evropského roku dobrovolnictví. Ale to již na další stránce…

Naše vánoční přání najdete uvnitř čísla, proto přeji snad už jen příjemné čtení…

LENKA ŠIMKOVÁ