Hlavní obsah stránky

Z konference Rozmanitý svět dobrovolníků

Text a foto VLADIMÍRA BUCHTOVÁ > vladimira.buchtova@svkhk.cz

Pomohli jste někdy kamarádům při stěhování? Podíleli jste se na úpravě fotbalového hřiště, kde má vaše dítě dvakrát týdně možnost se vyřádit? Uklízeli jste někdy kolem paneláku, ve kterém bydlíte? Pak vězte, že máte první dobrovolnickou zkušenost zdárně za sebou. Stát se dobrovolníkem není tak těžké, jak to na první pohled vypadá. Stačí jen mít chuť pomoci, a to nezištně. Odměnu si samozřejmě vybrat můžete - je to vlastní pocit, že jste někomu užiteční, udělali jste radost nebo že se váš život dostal do jiné než komerční dimenze.

Dobrovolnictví má mnoho podob. Jakých, to měli možnost zjistit návštěvníci konference Rozmanitý svět dobrovolníků, která proběhla v březnu tohoto roku v konferenčním sále Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové. Vzhledem k faktu, že v současné době působí na území ČR přibližně 1,5 milionu dobrovolníků, si toto téma podobnou akci jistě zasloužilo a zároveň naznačuje, kolik lidí je schopno svému okolí nabídnout něco tak luxusního, jako je vlastní volný čas. Konference byla uspořádána Královéhradeckou asociací nevládních neziskových organizací (KRASNNO) ve spolupráci se Studijní a vědeckou knihovnou v Hradci Králové a Ústavem sociální práce Univerzity Hradec Králové (ÚSP HK) při příležitosti Týdnů pro neziskový sektor a Evropského roku dobrovolnictví.

Konference se skládala ze dvou bloků a diskusního se­miná­ře. První blok zahájila Zuzana Hloušková (KRASNNO) s příspěvkem Fenomén dobrovolnictví v současné společnosti. Ve svém vystoupení připomněla mimo jiné pionýrské doby dobrovolnictví v ČR zmínkou o sdružení HESTIA a jeho programu 5P (http://www.hest.cz/dobrovolnicke-programy/pet-pe/). Během této pre­­zen­tace měli návštěvníci rovněž možnost vidět, jak vypadá soška Křesadla, kterou je každoročně oceňován jeden dobrovolník. Z. Hlouškovou vystřídal zahraniční host konference Mario Montes z portugalské univerzity ESEC Coimbra. V prezentaci Využití dobrovolníků při animaci komunity vyzdvihl svou zkušenost z úspěšného komunitního festivalu. Komunitní dobrovolnictví je v současnosti žhavým tématem.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové, jeden ze spolupořadatelů, zde prezentovala své zkušenosti ze spolupráce se studenty-dobrovolníky z projektu Kreativní knihovna. Jako jediná se také mohla pochlubit živým „exemplářem“ pravého perspektivního a úspěšného dobrovolníka, který zde pohovořil o svých představách, ale i zážitcích z praxe.

První přednáškový celek uzavřela Veronika Bergrová z Královéhradecké provozní, a. s., tématem Možnosti firemního dobrovolnictví. Vzhledem k tomu, že finance jsou v oblasti dobrovolnictví jedním z největších problémů, soukromé a firemní zdroje hrají v tomto neziskovém sektoru významnou úlohu.

Druhý blok, který odpoledne zahájila Jana Štěpánková z Královédvorské Arniky, o. s., pokračoval v podobném duchu. Co se týká (atraktivního) zaměření příspěvků, jejich názvy mluví za vše: Dobrovolníci v práci se zdravotně postiženými a seniory v podání J. Štěpánkové - součástí prezentace byl krátký film o práci dobrovolníků ze zmíněné společnosti. Následovali Dobrovolníci ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, které představil Vít Čejka z Občanského poradenského střediska, Evropská dobrovolná služba, kterou prezentovaly Ludmila Pohanková a Kateřina Hieb­s­chová z Déčka Náchod, či Dobrovolníci v ekologické výchově Kateřiny Jenešové z občanské společnosti Sluňákov. Rovněž by jen málokdo uvěřil, že dobrovolníci se uplatní i v tak odpovědné práci, jako je ochrana kulturního dědictví. S tímto zajímavým příspěvkem vystoupil Bohumír Dragoun z Villa Nova Uhřínov. Následovala přestávka, při které se všichni zúčastnění mohli poznat blíže, občerstvit se a vyměnit si vzájemně zkušenosti ze své práce s dobrovolníky či přímo z dobrovolnické praxe.

Poslední částí konference byl diskusní seminář. Jako první zazněl příspěvek Jana Hlouška z ÚSP HK na více než užitečné téma Základní modely právního zabezpečení dobrovolnictví. S tím úzce souviselo i téma druhé - Možnosti pojištění dobrovolníků, které rozvedla Jaroslava Havlíčková z Hasičské vzájemné pojišťovny. Na závěr pak vystoupila Marcela Gaždová z KÚ Královéhradeckého kraje s příspěvkem týkajícím se uplatnění dobrovolníků v sociálních službách.

A co napsat o této akci závěrem? Co mluvčí, to jiný úhel pohledu, rozdílné zkušenosti, oblast, inspirace, různé schopnosti. Co zůstává stejné, je ochota nabídnout svůj čas, úsilí, práci, nápad a hlavně sám sebe. A to vše tam, kde je třeba.