Hlavní obsah stránky

Dobrovolníci mezi knihami a ulicemi města

VLADIMÍRA BUCHTOVÁ > vladimira.buchtova@svkhk.cz

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové má s dobrovolnictvím již několikaletou zkušenost. Dobrovolníci v hradecké knihovně vykonávali běžné pomocné práce, jako je balení knih do ochranné fólie či vyhledávání knih ve skladu nebo práce úklidové. Tedy nic objevného.

Přiznejme si, že dobrovolníků není v knihovnách zrovna nadbytek. Obvykle na knihovnickou práci stačí zaměstnanci, a tak jsou často ti, kteří svou pomoc nabízejí nezištně, odmítáni. I my jsme přijali návrh mladého studenta, který nás oslovil koncem roku 2009, poněkud rozpačitě. Přišel totiž již s velmi ucelenou představou - projektem - jak „zviditelnit“ knihovnu veřejnosti. Proč zviditelnit? Není snad naše knihovna v nové a originální budově? Není snad dost kontroverzní? Nebylo o ní napsáno dost článků? Nekoná se v ní snad dost přednášek, výstav, kurzů a jiných zajímavých aktivit pro veřejnost? To jistě ano. Nicméně jsme byli postaveni před fakt, že knihovna zůstává ve svých zdech, což je v době, kdy řvavé reklamy upozorňují nejen na nejrůznější druhy zboží, ale i na rozmanité služby, poněkud „popelkovské“. Možná nás také zarazil fakt, že dobrovolník může také nabídnout služby v úplně jiné oblasti, než jsou pomocné práce. Naši dobrovolníci totiž bez rozpaků zabrousili do kompetence public relations a této práce se zhostili více než dobře.

Koordinátor dobrovolnických studentských akcí předložil tolik nápadů, jak by knihovna mohla „vyjít“ ze svých zdí, že jsme jimi byli zpočátku poněkud zaskočeni. Kde na to vezmeme čas? Kdo to zpropaguje? Kdo jim bude pomáhat? Jak to všechno zvládneme, když už teď nevíme, kde nám hlava stojí?

Naše obavy se však ve výsledku ukázaly jako zbytečné. Mladým nechyběla chuť ani inspirace, a tak byl v lednu loňského roku projekt Kreativní knihovna nakonec představen veřejnosti. Začal tiskovou konferencí, pokračoval studentským vystoupením taneční skupiny a divadelního souboru a skončil bábovkovým rautem. První počin, který by se dal charakterizovat jako úspěšná spolupráce profesionálů se studentskými dobrovolníky. I když v tomto případě byly profesionálky - knihovnice - rovněž dobrovolnicemi. Bábovky byly totiž jejich dílem.

Akcí bylo nakonec do konce roku na dvacet. Mezi nejúspěšnější patřila Kniha - černá pasažérka. Její princip-vtip tkvěl v tom, že se na hradeckých autobusových zastávkách objevily knihy převázané zlatou stužkou a se záložkou reprezentující knihovnu. Knihy opět dodali zaměstnanci knihovny, a to ze svých soukromých knihoven. Vybrat si mohl každý - student, žena v domácnosti i děti. Během několika minut byly knihy rozebrány a věřte nám - žádné z nich nikdo nekoupil jízdenku J. Proto „černá pasažérka“.

Úspěšnou akcí pak byl i Den vodyDen proti hlukuVysokoškolský bazar skript a učebnic či akce Frozen Motion aneb Poezie v betonu - zvláštní název, pod kterým se skrývala skutečnost, že se v nákupním centru dobrovolníci na dvě minuty proměnili v zamrzlé postavy s knihou v ruce. V hektickém a komerčním prostředí se jednalo o velmi zvláštní a nápadný jev a originalita se nápadu nedala upřít.

To je jen malý zlomek toho, co všechno pro nás dobrovolníci udělali. Věnovali nám svůj čas, energii a nápady - tedy vše, co může dobrovolník darovat a na co profesionál nemá při své práci čas. Udělali ale ještě mnohem více - nabídli nový pohled na „starou“ instituci, přiměli i ty, kteří do knihovny nikdy nevstoupili, vzít tuto budovu na vědomí a možná byli pro některé i tím prvním impulsem, proč knihovnu navštívit. Studenti na oplátku získali zkušenosti, jak převést nápad do praxe, a určitě jim tato činnost nebude v jejich životopise na škodu.

Se studenty jsme spolupracovali opravdu rádi a budeme i nadále dobrovolníky přijímat. Možná, že nebudou tak originální jako Kreativní knihovna, ale za pokus to stojí. Kdo ví, kam se posuneme příště.

 

Pozn.: V pozměněné podobě příspěvek vyšel v květnovém čísle časopisu Knižnica (SNK v Martině).