Hlavní obsah stránky

Setkání bibliografů v Jihlavě

Text a foto JIŘÍ MIKA > mika@svkkl.cz  

Pod názvem Kolokvium slovenských, českých a moravských bibliografů 2011 se ve dnech 2. až 4. října uskutečnilo v Jihlavě již tradiční setkání knihovníků, kteří přes současné trendy digitalizace a tvorby metadat věří stále slovu bibliografie. A ne pouze slovu, nýbrž procesu jako takovému. Zástupci krajských a odborných knihoven, kteří se na kolokviu sešli, se totiž stále bibliografií zabývají, a nejen to, stále jsou přesvědčeni, že tato práce či její výsledky mají smysl.

Program kolokvia ovšem samotnou bibliografii přesahoval, tak jak je tomu ostatně i s činnostmi v knihovnické praxi. Například v krajských knihovnách je bibliografie základem pro tvorbu regionálních autorit - zá­zna­mů osobností, korporací, památek a geografických celků. V regio­nální nebo oborové bibliografii se také samozřejmě sdružují informace o knižní a časopisecké produkci týkající se příslušného kraje či oboru. Proto na kolokviu zazněly referáty k tématům významné osobnosti re­gionu, vlastivědní publicisté a kronikáři, regionální sbor­níky jako pramen historického bádání a dalším.

Hostitelská Městská knihovna Jihlava, sídlící v účel­ně zrekonstruované bývalé jezuitské koleji, poskytla účastníkům kolokvia nejen výtečné zázemí, ale spolu s organizátorem - Sekcí pro bibliografii Sdružení knihoven České republiky - zajistila také zajímavý doprovodný program. Kromě exkurze v podvečerní knihovně, zpestřené tanečním vystoupením, to byla například návštěva jihlavské radnice, Domu Gustava Mahlera nebo kláštera premonstrátů v nedaleké Nové Říši, kde si lze kromě historické knihovny prohlédnout také síň Otokara Březiny a expozici nakladatele Josefa Floriana.

Dobré dílo a další Florianovy edice vznikly s cílem poučit a vzdělávat čtenáře. A podobný účel, tedy vzájemné poučení knihovníků, mělo i bibliografické kolokvium.