Hlavní obsah stránky

Čtenář informuje

Česká kancelář programu Culture vydala publikaci DOBROVOLNÍCI PRO KULTURU: Dobrovolnická činnost v kulturních organizacích, která při příležitosti Evropského roku dobrovolnictví 2011 představuje tento fenomén a jeho možnosti zapojení do činnosti kulturních institucí. Jedná se o první publikaci svého druhu v oblasti kultury v České republice, ačkoli trend dobrovolnictví zejména v západních zemích (USA a Kanadě) již dlouhou dobu představuje nepostradatelnou součást činnosti mnoha významných kulturních organizací.

Publikace čtenáři nejprve nabízí vymezení dobrovolnictví, jeho typy, přínosy spolupráce s dobrovolníky, bariéry, mýty o dobrovolnictví, způsoby profesionální organizace dobrovolnictví, sociální aspekty, zakotvení v právním řádu, výhody a překážky v dobrovolnictví, akreditovaný program atd. Druhá část přináší přes 20 příkladů dobré praxe rozdělené podle kulturních oborů (divadlo, hudba a tanec, festivaly, knihovny, muzea a galerie, památky) včetně příkladů ze zahraničí.

Na vydání publikace spolupracovaly významné organizace jak z oblasti dobrovolnictví (HESTIA), tak zastřešující kulturní organizace (Asociace muzeí a galerií ČR, Národní knihovna ČR, Metodické centrum muzejní pedagogiky při Moravském zemském muzeu, Národní památkový ústav, Národ­ní informační a poradenské středisko pro kulturu, Moravská galerie v Brně).

Rozšířená elektronická verze publikace a CD je ke stažení na http://www.dobrovolnik.cz/clanky/vychazi-prvni-publikace-o-dobrovolnictvi-v-kulture/.

Tištěnou verzi je možné získat na recepci Institutu umění - Divadelního ústavu či obdržet poštou.

Kontakt: Magdalena Müllerová, Česká kancelář programu Culture, c/o Institut umění - Divadelní ústav, Celetná 17, 110 00 Praha 1; e-mail: magdalena.mullerova@programculture.cz.