Hlavní obsah stránky

Z KNIHOVEN...

Jak děti vařily v knihovně kaši

SVATAVA ONDRÁŠOVÁ

V říjnu navštívily děti z napajedelské mateřské školy Knihovnu Boženy Benešové Napajedla, do které to mají „co by kamenem dohodil“. A aby nemusely jít po obědě spát, nebo aby měly den o něco pestřejší než obvykle, připravily si pro ně knihovnice hodinu dramatické výchovy. Děti soutěžily, naslouchaly, zpívaly, prošly se trhem se zvířaty a nejrůznějším zbožím od čočky až po koření, a hlavně vařily kaši stejně jako hlavní hrdinky pohádky Hrneč­ku, vař! Jedna část dětí obdržela nejrůznější hudební nástroje, jako jsou například lžič­ky, bubínky, paličky, triangl, dva golfové míčky, uzavřené skleničky s čoč­kou, fazolemi a rýží nebo rum­ba koule. Druhá skupina se chopila velikého prostěradla, které představovalo kaši. Knihovnice pak ukazovala dětem s nástroji, jak mají hrát - když dřepěla, hrály pomalu a potichu, a jak postupně vstávala, hrály stále hlasitěji a hlasitěji a jejich rytmus se zrychloval. Děti s prostěradlem měly za úkol vařit kaši podle toho, jak „orchestr“ hrál. A tak kuchaři vařili a míchali a kaše bublala a kypěla! Až začala z hrnečku vytékat ven a zaplavila celou knihovnu, regály i knížky. Děti se svých rolí ujaly doslova s chutí a ukázaly nám, že umějí hrát i vařit jako úplní profe­sionálové. Na závěr dramatické ho­din­ky dostaly za úkol vymalovat hrnečky s kypějící kaší, které vystavíme na nástěnce v chodbě před knihovnou, aby se na ně mohli přijít podívat rodiče, sourozenci i ostatní zájemci.

Foto archiv knihovny

„Staronová“ služba pro rodiče s dětmi

 GABRIELA MODŘANSKÁ

Vzhledem k tomu, že úvalská knihov­na nemá samostatné dětské od­dělení, je někdy obtížné při běžné otevírací době „ukočírovat“ všechny věkové kategorie našich čtenářů. Každý čtenář chodí do knihovny s jiným cílem, a sejde-li se více dětí najednou, je rázem tiché kulturní prostředí to tam.

A tak vznikl nápad nabídnout samostatnou výpůjční dobu pro ma­min­ky (tatínky), které mají doma miminko, batole či předškoláčka. Každou první středu v měsíci je knihovna od 9.00 do 11.00 hodin otevřena pouze pro ně. K dispozici jsou hračky, zvukové knížky a ohrád­ka pro batolata. Knihovnice děti zabaví a maminky mají čas v klidu vybírat knížky, začíst se, nechat si doporučit něco nového. To vše v klid­u a pohodě, bez spěchu mezi kojením a bez obavy, kam dítko mezitím vyleze, spadne, odejde. A právě zavedení této výpůjční doby pro rodiče s malými dětmi nám pomáhá předcházet tomu, aby se při běžné výpůjční době v knihovně střetávali „tichomilující“ důchodci a „rozver­né“ děti. Nápad vznikl již v roce 2007 a dobře fungoval přes dva roky. V současné době - pro opětný zájem ze stran maminek - se k těm­to středám vracíme. A vracíme se rádi.

Foto archiv knihovny