Hlavní obsah stránky

ZUZANA HELINSKY ODPOVÍDÁ (NEJEN) ZE ŠVÉDSKA

Dotaz: Co si myslíte o používání mobilů v knihovnách?

Odpověď: „Mobil se stal neoddělitelnou částí internetu,“ přečetla jsem si právě v novinách, a proto mi připadá absurdní současná švédská debata o mobilech v knihovnách, která opět vzplanula a odehrává se hlavně na stránkách různých deníků. Jedná se o zákaz mobilů, který je v knihovnách sdělován příslušnými „milými“ značkami. Stále si ještě pamatuji rozveselené knihovníky v Koreji a Japonsku a jejich odpověď na moji otázku, jestli jsou mobily dovolené v jejich knihovnách. „Když nedovolíme mobily, tak můžeme rovnou zavřít knihovny, nikdo nepřijde na místo, kde nemůže mít s sebou svůj mobil.“ V Asii by nikoho ani nenapadlo zakazovat mobily v knihovně. My ale ve Švédsku stále ještě debatujeme, jestli mobily dovolit nebo jen diskrétně odstranit značku se zákazem. Protože, jak tvrdí odpůrci mobilů v knihovně, když ji sundáme, tak tím DOVOLÍME používání mobilů, které budou rušit lidi, jež chtějí mít v knihovně ticho.

Mluvit nahlas nebo mít nahlas zvonění na mobilu tam, kde sedí mnoho lidí a studuje nebo si čte, je jenom známka nevychovanosti a neznamená to, že musíme mobily zakázat a „zdobit“ knihovnu nepříjemnými a nehezkými piktogramy.

Přístup k internetu a spojení (přes mobil) s přáteli a s rodinou a pocit „konstantního připojení/spojení“ je dnes skoro všude na světě vnímáno jako jedno ze základních lidských práv, možná nesmyslně, ale je to tak.

Mobil se stal symbolem informovanosti a nejnovější iPhone 4S už i mluví a odpovídá na otázky. Můžete se například zeptat na nejbližší restauraci nebo jestli bude pršet a jestli budete potřebovat deštník, a on odpoví. Najít ve vašem okolí dobrou restauraci, najít předpověď počasí a doporučit eventuálně deštník je jedna věc, ale iPhone 4S už umí odpovědět například i na existenciální otázku: „Podařilo se vám zjistit, co je smyslem života?“ a iPhone 4S odpoví: „Snažte se být milí na své okolí, nejezte příliš mnoho tučných jídel a přečtete si čas od času dobrou knihu!!!“ (Publikováno 4. října 2011, CBSNewsOnline http://www.youtube.com/watch?v=fSp1_IBotjA)

A je to! Kdepak zakazovat mobily v knihovnách! Naopak, musíme se učit je využívat ještě víc, překlenout bariéru přístupu k elektronickým knihám, využívat i mobilů, a tím možnosti „stálého připojení k internetu“ k podporovaní čtení. Čtení knih, ať už elektronických, nebo papírových obohacuje, uklidňuje, vzdělává a je i podle iPhone 4S jedním ze smyslů života.

V Gävle (švédské město asi 200 km severně od Stockholmu) kombinuje městská knihovna všechny dostupné metody - sociální média, články v novinách, plakáty, přímé elektronické zprávy - se spoluprací s jinými institucemi a společnostmi k propagaci čtení. Například knihovna, místní deník a společnost Agnes von Krusenstjerna (A. von Krusenstjerna 1894-1940 byla velice kontroverzní feministická autor­ka, jejíž romány byly obviňovány z obscénnosti a nemorálnosti a stále jsou součástí různých debat) se podílejí na novém vydání 4000 knih zmíněné autorky, které se rozdají obyvatelům Gävle.

Ráda čtu o iniciativách podobného rázu, protože si myslím, že musíme spolupracovat po všech stránkách, aby se čtení neutopilo v přívalu všech nových aktivit a informací, které chrlí internet doslova každou vteřinu. A naopak, abychom internet, mobily, ipady nebo Kindle čtečky integrovali nejen do knihovny, ale hlavně do našeho myšlení a do všeobecného přístupu k funkci knihoven. Svět se mění a smyslem života se můžeme zabývat i při používání nových technologií.