Hlavní obsah stránky

ZE SVĚTA

Zdroje jsou dostupné v Knihovně knihovnické literatury Národní knihovny ČR

V loňském roce při zahájení Evropského roku čtení se norské ministerstvo kultury rozhodlo zaměřit se na rozvoj čtenářské gramotnosti dospělých lidí v produktivním věku přímo na pracovišti. Norská asociace knihoven ve spolupráci s Norskou konfederací odborových svazů připravily projekt zaměřený na pracovně vytížené muže s názvem Přečtěte si mě, tati! Tato část populace využívá knihovny zřídka a mnoho pracujících mužů se špatnými čtenářskými dovednostmi nemůže získat odpovídající místo na současném trhu práce. Cílem projektu je motivovat zaměstnané muže ke čtení, aby byli pozitivními vzory pro své děti. Veřejné knihovny pořádají v rámci tohoto projektu přednášky o literatuře, setkání s rodiči ve školách a mnoho dalších prorodinných aktivit. Projekt také zajišťuje veřejná čtení autorů pro podniky přímo na pracovišti. Knihovníci zjistili, jak je složité vstoupit na cizí pracoviště v pracovní době a přesvědčit manažery podniků o využití pracovní doby pro účely tohoto projektu. Postupně se ovšem u většiny zapojených podniků dostavila pozitivní zpětná vazba a podpora projektu. Knihovníci připravili seznam vhodných knih, které byly distribuovány pracovníkům na služebních cestách s cílem seznámit je s nejlepšími a nejnovějšími knihami na trhu. Účelem projektu by­la pochopitelně také propagace služeb knihoven neobvyklou formou a v netradičním prostředí. Většina knihoven se v celém Norsku změnila ze zaprášených půjčoven knih s přísnými knihovnicemi v mo­derní a elegantní veřejné budovy, které musejí bojovat o uživatele s mnoha dalšími institucemi. Projekt Přečtěte si mě, tati! by měl trvat čtyři roky.

(Scandinavian Public Library Quarterly - Vol. 44, No. 3/2011, s. 24-25)

Rakouská národní knihovna ve Vídni je držitelkou licence pro hudební knihovnu Naxos, což je největší knihovna pro klasickou hudbu on-line. Naxos zaznamenává klasický hudební repertoár s výjimečnými interprety a vedle této hudby nabízí i jazz, new age, folk, rock a audioknihy. Databáze obsahuje i nahrávky mnoha nezávislých klasických hudebních vydavatelství. Informace k jednotlivým nahrávkám obsahují biografie autorů i výkonných umělců, plné seznamy skladeb, texty bookletů jednotlivých alb i recenze hudebních časopisů a kritiků. S rozsáhlými inovacemi hudebních databází zpřístupněných on-line je Naxos lídrem v oblasti digitálního šíření hudby. Zpřístupnění jednotlivých hudebních děl se může teritoriálně lišit, některé tituly nejsou k dispozici ve Spojených státech a některé nemusí být přístupné např. v Austrálii a Singapuru, protože se v těchto zemích velmi odlišují autorská práva. Hudební knihovna Naxos se od ostatních hudebních portálů liší nejen šíří repertoáru, ale především kvalitou záznamu. Obsahuje kompletní katalogy předních světových vydavatelů klasické hudby, více než 55 000 CD obsahuje 790 000 skladeb od 14 000 hudebních skladatelů. Každý měsíc je doplněno více než 800 nových alb. Tuto hudební knihovnu využívá mnoho veřejných knihoven na celém světě pro své uživatele zdarma. Rakouská národní knihovna nabízí svým uživatelům přístup do databáze Naxos na http://www.onb.ac.at/kataloge/externe_datenbanken.htm.

(Newsletter Österreichische Nationalbibliothek - Nr. 3, September/ 2011, s. 9)

Německé knihovny řeší problematiku statusu dobrovolníků ve veřejných knihovnách. Zastánci využívání dobrovolníků v knihovnách vidí v jejich zapojení velké obohacení služeb knihoven, ovšem odpůrci dobrovolníků upozorňují na ohrožení profesionální práce knihovny. Tento spor se vleče již řadu let a vyvolává nejen odbornou, ale i politickou diskusi o využívání dobrovolníků v neziskových organizacích. Většina knihovnické veřejnosti je přesvědčena o nutnosti zapojení dobrovolníků v souvislosti s ekonomickou krizí, ovšem je nutné řešit využití dobrovolníků bez ztráty kvality služeb kniho­ven. Na rozdíl od Spojených států či Japonska, kde řada dobrovolníků vykonává svoji pomoc v kulturních organizacích, není toto zapojení v Německu stále ještě příliš rozšířené. Ovšem dojem, že zapojení dobrovolníků v knihovnách je nová záležitost, je klamný! I německé knihovny využívají dobrovolníky při svých akcích a jsou zde k dispozici standardy pro dobrovolnou práci v knihovnictví. V Německu existuje i organizace, která pracuje s dobrovolníky na webu (http://www.buecherhallen.de/aw/home/ueber_uns/~jgl/ehrenamt).

(Das Magazin der Bibliotheken in Sachsen, Jg. 4, Nr. 3/September 2011, s. 147)

Připravil ROMAN GIEBISCH