Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milí čtenáři a čtenářky,

jsme moc rádi, že se s vámi shledáváme na stránkách Čtenáře v dalším novém roce. Časopis tak zahajuje 62. ročník svého života, což je zajisté úctyhodné číslo. Konec minulého roku nám tentokrát nedal ani moc příležitostí k pravidelnému bilancování, a to z jednoduchého důvodu - nezbyl na něj prostě čas. Dívali jsme se spíše tak trochu do budoucnosti, a když jsme před Štědrým dnem doladili první číslo tohoto roku, kdo by se ohlížel zpět…

Lednový Čtenář přináší několik novinek, které určitě stojí za povšimnutí. Jednou z nich je rubrika PŘEDSTAVUJEME SVÉ LOGO, která bude mít své pravidelné místo na vnitřní straně zadní obálky časopisu. Úvodem k ní je hned první příspěvek nazvaný Logo vládne světu. Během celého roku vám chceme zprostředkovat malou ukázku toho, jaká loga české knihovny v současnosti používají. Jejich výběr je celkově velmi subjektivní záležitostí… nechceme ukazovat „dobré“ či „špatné“ příklady, ale ty, které nás určitým způsobem zaujaly. Podíváme se tak do knihoven menších, větších, veřejných, univerzitních, specializovaných a velmi uvítáme i vaši spolupráci ohledně návrhů, které logo by v přehledu nemělo chybět. A samozřejmě to může být i to vaše!

Pravidelně se také budeme věnovat knihovnám, které mají ve svém názvu jméno známé kulturní osobnosti, rodáka a podobně. Rubrika PO KOM SE JMENUJE? je vám taktéž k dispozici, vaši knihovnu a osobnost, která s ní souvisí, ve Čtenáři rádi představíme.

Do třetice můžeme nabídnout prostor v rubrice POSTŘEHY-NÁZORY, jako je tomu v případě příspěvku Knihovny a soutěž Vesnice roku v tomto čísle.

Čtenář je tu především pro vás a také určitě o vás - knihovnách, knihovnicích a knihovnících z celé České republiky.

Několika příspěvky se přeci jen trochu vracíme, a to do podzimních měsíců, které byly na události tak bohaté, že nám prostor v aktuálních číslech nepostačoval, ale přesto tyto akce nechceme pominout. Troufáme si tvrdit, že Čtenář v dnešní době plní i roli kroniky vývoje českého knihovnictví a doufáme, že tomu tak bude i nadále - naše předsevzetí je udělat pro to vše, co je v našich silách.

LENKA ŠIMKOVÁ