Hlavní obsah stránky

Miroslav Huptych

(21. 10. 1952, Varnsdorf)

  •  básník, aforista, výtvarník, editor, arteterapeut

Absolvoval psychoterapeutický výcvik (SUR), bakalářské studium psychologie a arteterapie. Pracoval jako zdravotní bratr, dále jako terapeut v krizovém centru, na lince důvěry a jako psychoterapeut v komunitě pro léčbu drogově závislých. V roce 2005 založil Institut pro vzdělávání v arteterapii a artefiletice.

Od 2003 provozuje svobodné povolání, výtvarnou, literární a vzdělávací činnost. Je členem Obce spisovatelů, PEN klubu a spoluzakladatel Hejna českých spisovatelů Mamut.Vydal čtyři básnické sbírky: Srdcový střelec (Mladá fronta, 1984); Zvěrokruh(bibliofilský tisk, Editio insert, 1986); Názorný přírodopis tajnokřídlých (Čs. spisovatel, 1989); Tarot a trakaře (Mladá fronta, 1997).

Kolážemi ilustroval 31 knih, vytvořil více než 120 knižních obálek, 24 nástěnných kalendářů a editoval několik knih. Autorovy verše byly přeloženy do několika evropských jazyků. Uspořádal čtrnáct samostatných výstav.

V zahajovací řeči přednesené na vernisáži výstavy Milovníci knížekv galerii vily Portheimka v roce 2009 pronesl Vladimír Pistorius (předseda SČKN) tato slova:

„…Když jsem se s Mirkem někdy před 15 lety seznámil, měl svůj pokoj, který mu sloužil jako pracovna, přeplněný deskami s tisíci výstřižky, pečlivě roztříděnými do jednotlivých složek… To vše se ale změnilo, když si před 4 lety koupil počítač a digitální fotoaparát… pomocí nové technologie, kterou pro sebe objevil, oddriftoval do virtuální reality. Ale - zvláštní věc - ona ho nepozřela, naopak on si ji ochočil. Každá technologie se musí odrazit na výsledku uměleckého díla. U Mirkových koláží je ale pozoruhodné, jak malý vliv výměna nůžek a lepidla za Photoshop vlastně přinesla. Jeho základní výtvarný i poetický kód touto záměnou zůstal takřka nedotčen…

Koláže na obálkách letošního Čtenáře vybíráme právě ze zmíněné výstavy.

Podrobnější informace o autorovi naleznete na www.huptych.cz.