Hlavní obsah stránky

MATRIX: šablona webu pro malé knihovny - verze 2.0

Kateřina Hubertová> hubertova@knihovnahk.cz

Na úvod si dovolím malou rekapitulaci, bez které by se následující příspěvek neobešel. V roce 2006 se Knihovně města Hradce Králové podařila dobrá věc. Realizací projektu „šablona webu pro malou knihovnu“ jsme umožnili, aby každá, i ta nejmenší knihovna v republice měla svou vlastní webovou stránku (viz Čtenář. Roč. 59, č. 3/2007, s. 66-68).

Dne 4. 10. 2007 při vyhlašování vítězů Knihovny roku 2007 byla knihovna za tento projekt oceněna v kategorii informační počin. Ve zdůvodnění udělení ceny bylo uvedeno, že „Knihovna města Hradce Králové svým produktem a jeho šířením významně zasáhla do rozšiřování webů základních knihoven v obcích a nepřehlédnutelně pomohla s další možností smysluplného využívání informačních technologií v těchto místech.

Počet knihoven využívajících webovou šablonu stoupal a na konci roku 2008 dosáhl přes sedm stovek uživatelů. To nás vedlo k důkladnému zamyšlení, co bude dál. Bylo to příliš velké množství knihoven, které spoléhaly na nás a ničím nezaručenou službu Web zdarma, která (tak jako každá věc, která je poskytovaná zdarma) mohla, ale ve své podstatě nemusela fungovat. Knihovna města Hradce Králové požádala o získání dotace z výběrového dotačního řízení Veřejné informační služby knihoven v podprogramu č. 3 Informační centra knihoven (VISK 3) a podařilo se.

Získání dotace na projekt „MATRIX: šablona webu pro malé knihovny - verze 2.0“ umožnilo pokračovat v již započaté a úspěšné práci. Díky dotaci bylo možno dokončit vývoj inovační nové šablony a zautomatizovat proces registrace zájemců. Mohl být pořízen samostatný server, včetně dalšího nezbytného HW i SW. Vše se neuvěřitelně zrychlilo a zjednodušilo.

Konkrétně tento navazující projekt umožnil:

• minimalizaci chyb při registraci,

• snadnou aktualizaci,

• bezpečné zálohování obsahů webových stránek,

• větší garanci funkčnosti a snadnější nápravu chyb,

• větší míru samostatnosti a variability pro nové uživatele,

• rozšíření možností pro uživatele při administraci a vlastní úpravě webu (změna vzhledu, úprava navigace, nahrání vlastního loga atd.),

• zrychlení registrace z několika týdnů na minuty,

• definitivní ukončení administrace spojené s podlicenčními smlouvami s novými uživateli,

• zjednodušení, zkvalitnění a zlevnění práce pro poskytovatele.

Pro novou šablonu byla zřízena samostatná doména http://webknihovny.cz/, kde kromě informací k projektu, seznamu knihoven používajících šablonu a odpovědí na nejčastěji kladené otázky lze využít i registrační formulář ke vstupu do projektu.  

Registrace je funkční od 12. 12. 2009. Na mapě také rovnou uvidíte, kde všude tuto šablonu používají. Vyplněním registračního formuláře knihovna splní požadavky, které jsou k získání šablony potřeba. Oproti původní verzi došlo ale k velké změně. Nová šablona je k dispozici zdarma pouze pro ty opravdu nejmenší knihovny v obcích do 500 obyvatel. Na stránkách je dále ceník s ročními poplatky pro knihovny větší. Částky jsou nízké, i v té nejvyšší kategorii (tj. nad 3000 obyvatel) zaplatí knihovny v přepočtu na měsíc 50 Kč (tj. 600 Kč ročně).

Grafický vzhled šablonové webové stránky se od té původní zatím liší jen v detailech. Zásadní rozdíl nastal v administrátorském rozhraní.

Pokud má knihovna zájem o šablonu a vyplní registrační formulář, obdrží e-mail s dalšími instrukcemi. Po přihlášení do vlastní nové webové stránky by jako první doporučený krok mělo následovat prostudování manuálu, který je připraven v administrátorském rozhraní ke stažení.

A co všechno může administrátor nyní už ovlivňovat, měnit a vytvářet? V seznamu odkazů v levé liště může libovolně přidávat či ubírat jednotlivé odkazy a upravovat jejich pořadí. K náhledu webové stránky není třeba se odhlašovat či otvírat nové okno. Ve fotogalerii je možné podle potřeby vytvářet samostatné galerie a opatřovat je krátkými popisy. I jednotlivé fotografie lze pojmenovat. Při nahrávaní obrázků na web se dá ovlivnit i jejich zmenšení.

Dále se nabízí vytváření anket pro uživatele webu. K počítání návštěv na webových stránkách může být použito počítadlo připravené, nebo je možné nahrát vlastní. Administrátor může vybírat ze čtyř barevných schémat a několika předpřipravených log. Logo může zvolit i vlastní.

Nejlepší bude, když se sami podíváte a vyzkoušíte, co pro vás máme nachystáno! Doufáme, že i tato inovovaná šablonka získá své příznivce, jako to před časem dokázala ta původní. K 6. 1. 2010 jsme zaznamenali prvních 30 zaregistrovaných uživatelů.