Hlavní obsah stránky

Přihlaš babi a dědu na Facebook!

OLGA BIERNÁTOVÁ > biernatova@knihovna.utb.cz  

Fakta, ze kterých jsem vycházela při tvorbě projektu Přihlaš babi a dědu na Facebook, jsou následující:

1. Na českém Facebooku se prezentuje čím dál tím více knihoven.

2. Věková skupina 50+ je jednou z nejrychle-ji rostoucích uživatelských skupin na Facebooku.

3. V dnešní „uspěchané“ době zbývá méně času na osobní schůzky a návštěvy u rodičů a prarodičů.

Projekt byl otevřen všem knihovnám, které na Facebooku působí, a jedním z jeho cílů bylo společně podpořit jednu myšlenku a alespoň trochu v tomto virtuálním prostředí spolupracovat. Společně knihovny spolupracují na propagaci projektu, a to jednak na Facebooku, a jednak také ve svém městě, ve své knihovně. Praktická část projektu je pak čistě v režii zapojených knihoven.

Nedělní obědy nestačí! Setkávání generací na Facebooku

Hlavní myšlenkou projektu je podpořit setkávání mladých lidí s jejich rodiči a prarodiči ve virtuálním prostředí, které je jim blízké. V knihovnách se senioři učí pracovat s ICQ, e-mailem nebo Skypem a zájem je také o Facebook, který nabízí větší možnosti sdílení a různé způsoby komunikace.

Společně jsme rozjeli rozsáhlou kampaň na Facebooku, v jejímž středu stojí Facebook-skupina, do které se může přidat kdokoliv, komu se nápad líbí, zjistí zde, jaké knihovny jsou zapojeny, na zeď skupiny může napsat svůj názor apod. Dále jsme na Facebook-stránkách knihoven šířili plakáty a připravená videa, zasílali pozvánky a informovali přátele. Jednotlivé materiály použily knihovny také k propagaci projektu ve své knihovně. Propagace na Facebooku má zejména vybízet mladé lidi k tomu, aby dali svým prarodičům najevo, že jsou na Facebooku a přáli by si s nimi v tomto prostředí komunikovat. Právě se zvládnutím Facebooku by pak měly pomoci knihovny.

Na propagační část navazují knihovny praktickými semináři, přednáškami, workshopy a jinými akcemi pro seniory a širokou veřejnost na téma Facebook. Jaké akce připraví a jak celkovou myšlenku projektu uchopí a rozvinou, je čistě na nich. Informace o jednotlivých akcích budeme samozřejmě šířit také přes Facebook. Projekt knihovnám umožní lepší propojení kamenné knihovny s tou virtuální, umožní komunikaci s Facebook komunitou, zajistí reklamu ve skupině a nové fanoušky také z řad seniorů nově přihlášených na Facebook.

Věřím, že projekt si najde své příznivce a alespoň trochu se nám opět podaří podpořit komunikaci mezi seniory a jejich rodinou. K názorům typu - Kdyby babi četla to, co si píšu na Facebook, tak ji trefí šlak - mohu jen říci, že nesmíme zapomínat na možnosti vytváření skupin přátel, filtrování obsahu a nastavení soukromí.

Na závěr cituji jeden příspěvek ze skupiny: Okej, Pavel jde spravit babičce laptop, aby mohla hrát solitaire bez překážek dál a krmit si ryby na fejsbuku.

Podpořte nás na http://www.facebook.com/group.php?gid=177222723683.

Propagační videa najdete ve skupině na Facebooku nebo na Youtube channelu Masarykovy veřejné knihovny Vsetín http://www.youtube.com/MVKvsetin