Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře

  • Městská knihovna v Třebíči pořádá 13. 4. 2010 jednodenní seminář s názvem Zvukové knihy v roce 2010, který je určen pracovníkům zvukových a dalších oddělení, která pracují se zdravotně postiženými čtenáři, a dále knihovnám, které tuto službu chtějí nově zpřístupnit. Program a přihlášku naleznou zájemci na http://www.knihovnatr.cz/.
  • Ve dnech 15.-17. 4. 2010 proběhne 8. ročník Veletrhu dětské knihyv Liberci. Jednou z doprovodných akcí veletrhu je odborná konference v Krajské vědecké knihovně v Liberci Současnost literatury pro děti a mládež: Význam poezie v životě dítěte, pořádaná 14.-16. 4. 2010 ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Technické univerzity. Stránky veletrhu jsou http://www.veletrhdetskeknihy.cz/.
  • Seminář Informační vzdělávání ve veřejných knihovnách se uskuteční 20.-21. 4. 2010 v Moravské zemské knihovně Brno. Program se bude zabývat změnami v informačním vzdělávání uživatelů veřejných knihoven. Budou prezentovány výsledky dotazníkového šetření v knihovnách ČR a práce odborné sekce IVU SDRUK. Praktická část dvoudenního semináře je věnována obsahové náplni informační výchovy. Více informací i o dalších akcích knihovny je k dispozici na webových stránkách http://www.mzk.cz/aktivity/.
  • Výstava s názvem Záhada Kroniky trojánské - Počátek českého knihtisku byla zahájena v Galerii Klementinum vernisáží 11. 3. 2010 a pro veřejnost bude otevřena do 30. 5. 2010. Návštěvníci mají unikátní možnost spatřit originály prvních tisků z vůbec první tiskařské dílny v Čechách. Jádrem výstavy bude sedm cimélií české typografie - všechny tisky, které dnes známe z vůbec první tiskařské dílny v Čechách, činné asi od roku 1476 v západočeské Plzni. Dalším tématem této výstavy je tzv. záhada Kroniky trojánské. Od konce 18. století se v české knihovědě vedou spory, zda nejstarším domácím tiskem je Trojánská kronika, na jejímž konci je letopočet 1468, anebo až latinskáStatutaArnošta z Pardubic s nezpochybnitelným vročením 1476.