Hlavní obsah stránky

POZNÁMKY DO DIÁŘE - NEUŠLO NÁM

Poznámky do diáře

  • Do 30. 4. 2010 je možné podat přihlášku na dodatečně vypsaný bakalářský obor Informační studia a knihovnictví kombinované formě studia na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Studijní program se ve školním roce 2010/2011 otevírá jednak na FF UK, a také ve spolupráci s Vyšší odbornou školou informačních služeb (VOŠIS). Ústav informačních studií a knihovnictví tímto reaguje na požadavky praxe na zvyšování kvalifikací lidí v informačních institucích. Informace k přihláškám naleznou zájemci na http://uisk.ff.cuni.cz/detail.do?articleId=7430.
  • Šestnáctý ročník konference INFORUM se uskuteční 25.-27. 5. 2010 v budově Vysoké školy ekonomickév Praze 3. Konference je zaměřena na elektronické informační zdroje a jejich profesionální využívání ve vědě, výzkumu, vzdělávání a podnikání. Více informací je na stránkách http://www.inforum.cz/.

Neušlo nám

  • V říjnu loňského roku přijalo UNESCO ve spolupráci s IFLA Manifest UNESCO/IFLA o multikulturní knihovně. Jeho překlad je nyní k dispozici na adrese http://knihovnam.nkp.cz/docs/manifest_knihovny_CZ.pdf.
  • Na webu projektu BiblioHelp, který je zaměřen na přehled knih vhodných pro biblioterapeutickou praxi (léčbu knihou), byla zpracována nová sekce knih na téma pohádkoterapie - http://www.bibliohelp.cz/knihy/pohadkoterapie. Tato kategorie knih nabízí tituly dětské literatury, zejména pohádky, jejichž obsah se snaží čtenářům přiblížit z terapeutického hlediska.
  • Pod záštitou Kabinetu informačních studií a knihovnictví na FF MU vznikly dva nové projekty schválené v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnostNAKLIV - Národní klastr informačního vzdělávání je evropský projekt, jehož hlavním cílem je ustanovení neformálního partnerství institucí, které se zabývají problematikou informačního vzdělávání a rozhodly se těžit ze vzájemné spolupráce. Cílem druhého projektu PARTSIPje zahájit a posílit spolupráci mezi institucemi, kde se vzdělávají a uplatňují informační profesionálové v celé šíři záběru oboru.