Hlavní obsah stránky

POSTŘEHY - NÁZORY: A jsme na Facebooku, paní ředitelová…

Měli jsme noviny, korespondenční lístky, dopisní papír, pohledy, domácí telefony, mobilní telefony, Skype, Icq a teď máme FACEBOOK (dále jen FB). Co je FB? Je to internetový portál, kde se scházejí a hledají lidé. Dlouho jste někoho neviděli? Zkuste ho najít na FB a věřte, bude tam.

Mě osobně pohltil přibližně před půl rokem. Chodily mi na e-mailovou adresu pozvánky od známých a já si řekla proč ne, proč to nezkusit. Našla jsem tam přes 400 přátel. Lidi, které jsem naposledy viděla na základní škole, nebo které vídám denně, nebo jen známé známých, kteří vědí, kde a kdy se co děje - a to člověk právě díky Facebooku ví.

Nejde o to vědět, kdo co večeřel nebo kdy byl naposledy zamilovaný, ale vědět, že zítra tamten DJ pořádá tamtu akci někde v klubu a pozve lidi, a ti pozvou další a další, až se pozvánka dostane k vám. Takže co je FACEBOOK? Rychlý přenos informací mezi lidmi! A to dnešní populace (minimálně mezi 13 až 25 lety) vyžaduje. Potřebuje mít všechno nastrojené a připravené na podnose, nechce mít s ničím žádné starosti a žádnou práci. Proč by vypisovali několik internetových adres, když stačí jen jedna?

Právě z tohoto důvodu, z důvodu, že vím, jak jsou lidé pohodlní, jsem před pár měsíci udělala na FB stránku Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích. Pozvala jsem své přátele a ti pozvali své, a zmíněná knihovna má již nyní kolem 120 členů. Není to moc, ale zase to není málo. Snažím se vypsat na zeď této skupiny všechny důležité informace. A to od změny otvírací doby o jarních prázdninách po různé výstavy, přednášky a akce, které v JVK ČB pořádáme pro naše čtenáře, ale i nečtenáře. Zmiňuji i nečtenáře, protože ne každý člen skupiny je čtenářem naší knihovny. Ale právě proto jsem tuto skupinu vytvořila. Jde o propagaci knihovny jako takové a zároveň nalákání nových čtenářů. 

Na FB si dělá každý co chce, může si vytvořit jakoukoliv skupinu s jakýmkoliv názvem a nikdo mu za to hlavu neutrhne. Chce to udělat? Tak ať to udělá, nikdo mu nebrání. Já k tomu přistoupila stejně, nikoho jsem se neptala a udělala jsem stránku organizaci, v níž pracuji, kterou zřizuje Jihočeský kraj a která má své vedení. Proč bych se ptala? Ptal se snad někdo známého politika, zda mu může udělat skupinu „Komunisté nás dostali za 40 let do p…, xy našel zkratku?“ Nikdo se neptal, tak proč já? Chápu, že to vedení trochu nadzvedlo, ale když se hlouběji podívá na stránky Facebooku, tak pochopí, že může být v klidu, že se vlastně nic tak hrozného nestalo.

ZUZANA ČENCOVÁ

P. S. Opravdu mě Zuzana nadzvedla, když jsem zjistila, že Jihočeská vědecká knihovna je na Facebooku (a dokonce třikrát, z toho jen jednou je správcem stránky moje kolegyně). Nejsem příznivcem této komunikace na Internetu. Netušila jsem ani, že si každý může založit profil na Facebooku pod jakýmkoliv jménem či názvem jakékoliv instituce nebo organizace. Pak jsme si to se Zuzanou vyříkaly, a já dnes vidím i klady, o nichž Zuzana píše. Zejména ty, že přátelé budou mít ve stejný čas na zdi naše aktuality a nemusí se proklikávat na náš web… Ale stále je zde nebezpečí v tom, že naším jménem může být řečeno ledacos a ledaskomu. Ale co s tím udělám, že? A tak je Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích na Facebooku a oficiálním správcem byla jmenována Zuzana Čencová - cencova@cbvk.cz.

KVĚTA CEMPÍRKOVÁ

ředitelka Jihočeské vědecké knihovny