Hlavní obsah stránky

Sylva Šimsová odpovídá z Anglie

Dotaz: Jak se v Británii řeší problém negramotnosti?

Odpověď: V posledním čísle knihovnického zpravodaje London CILIP (Issue 22, February 2010) se píše o nové internetové síti nazvané Chatabout pro dospělé nad 16 let, kteří jsou pozadu se čtením a sdružují se ve čtenářských klubech (chataboutreading.ning.com/).

Statistické údaje ukazují, že více než polovina dospělých má úroveň gramotnosti nižší než patnáctileté děti, což je věk, kdy se ve školách skládá nižší maturita.

Vytvářejí se proto čtenářské kluby na podporu četby dospělých a jejich počet stále stoupá. Zakladatelem Chatabout je The Reading Agency (www.readingagency.org.uk/adults/chatabout/).

Jeho cílem je umožnit nezkušeným čtenářům, aby spolu s organizátory sdíleli své životní zájmy a zkušenosti a objevovali výhody četby. Diskuse nejsou omezeny jen na knihy, diskutují se také ostatní média a Internet. Kluby se zřizují v knihovnách, ve školách, na pracovištích, ve vězeních i v nákupních střediscích.

Členové klubu se učí jeden od druhého. Klub jim dává pocit bezpečí a pomáhá jim získat sebedůvěru. Činnost klubů je přizpůsobována potřebám členů, důraz se klade na neformálnost a pružnost. Mnozí členové jsou rádi, že tak vybočí ze společenské izolace, ve které se ocitli, když neuměli číst.

V radách pro organizátory se zdůrazňuje, že nejdůležitější jsou kladné vztahy mezi lidmi, aby členové chodili do klubu rádi a těšili se na setkání. Jako příklad se na webové stránce uvádí klub pro bezdomovce na severolondýnském předměstí Brentu, který poskytuje bezdomovcům vzdělání a pomáhá jim hledat práci. Místní veřejná knihovna se tohoto projektu účastní.

Knihovníci mají dlouhou tradici dobrovolné práce ve večerních kurzech pro negramotné. Původně se tato výuka vedla formou soukromých lekcí, kde každý dobrovolník měl jen jednoho žáka. Dnes se klade důraz na práci ve skupinách.

S plánováním činnosti čtenářských klubů pomáhají další tři webové stránky:

Quick reads (www.quickreads.org.uk/) jsou mini-knížky napsané autory bestsellerů a celebritami. Prodávají se za 1.99 liber v nákupních střediscích, knihkupectvích a online.

First Choice Books (www.firstchoicebooks.org.uk/) je databáze asi 600 knih vhodných pro dospělé začátečníky. V databázi jsou knihy s plnými texty, ale take zkrácené verze jako právě Quick Reads.

Six Book Challenge (www.sixbookchallenge.co.uk/) je název každoroční akce, které se letos účastní více než 200 organizací. Zúčastněný čtenář má přečíst šest knih a zapisovat si své dojmy do deníku. Když úkol splní, dostane vysvědčení.

Bývaly doby, kdy - podle mezinárodních statistických údajů - Británie dosahovala téměř stoprocentní gramotnosti. Bohužel, dnes tomu tak není. Není snad mnoho lidí, kteří by vůbec neuměli číst, ale jsou zde i ti, kteří svých znalostí četby nevyužívají.

Mezi zcela negramotnými se najdou zajímavé případy. Kdysi dávno jsem se setkala s kapitánem rybářské lodi, který neuměl číst, protože jako dítě chodil za školu a dával přednost rybolovu s tatínkem. Když se stal kapitánem, jezdila s ním sekretářka, která mu pomáhala zakrývat jeho nedostatek. Zeptala jsem se ho, jak se mu podařilo složit navigační zkoušky. „To bylo jednoduché, zaplatil jsem kamarádovi, aby mi učebnici natočil na zvukovou pásku.” Jako kapitán byl úspěšný, vydělával mnoho peněz. Až teprve, když se mu narodil syn, rychle se naučil číst, aby se před ním nemusel stydět.