Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

není to zvlášť pozoruhodná událost, o kterou se chci s vámi podělit, přesto byla minulý měsíc pro život naší malé redakce zásadní. V posledních čtyřech letech jsme se totiž už potřetí stěhovali, tentokrát naštěstí jen v rámci klementinského areálu.

Neznám nikoho, kdo by stěhování považoval za povznášející činnost, přesto v ní spatřuji i něco pozitivního: při balení totiž zjistíme, čeho všeho se můžeme zbavit… Řekla bych, že i tak bylo „banánovek“ plných slovníků, encyklopedií a různých příruček stále nějak moc. Vše jsme však díky pomoci kolegů z kladenské knihovny zvládli za jedno dopoledne, starosti nastaly až ve chvíli, kdy bylo třeba rychle zajistit fungování telefonu a e-mailu - uzávěrka rukopisů do šestého čísla se totiž tryskem blížila. Jak je vidět, Čtenář spatřil světlo světa podle harmonogramu, takže všechno nakonec dopadlo téměř „pohádkově“.

A na co bych vás z jeho obsahu chtěla upozornit? Není to vůbec jednoduché, protože skladba čísla je opravdu pestrá. Už první ma­te­riál o „zajišťování, shánění finačních prostřed­ků“, kterému se hezky česky říká fundraising, stojí za přečtení. Dovědět se od odborníka, jak tuto problematiku zvládat profesionálně, třeba tak, abychom nevystupovali pouze jako prosebníci, ale jako partneři, kteří také mají co nabídnout, může být inspirativní.

Přáním snad všech vedoucích pracovníků knihoven je, aby uživatelé byli s nabídkou a kvalitou služeb spokojeni. Jasně to vyjádřila ředitelka Krajské knihovny v Liberci v rozhovoru, který najdete v tomto čísle. O spokojenosti či nespokojenosti čtenářů vypovídal i průzkum, který provedla Městská knihovna v Praze, a jehož druhou část přinášíme. Byl určitě náročný, ale zjistit, jak na tom jsme, jak nás čtenáři vnímají, co od nás očekávají, je zákla­dem k další cestě.

Nezapomněli jsme ani na stálé rubriky: knihov­nám v malých obcích přinášíme konkrétní zkušenosti z automatizace malých kniho­ven a pro ty, které řeší rovný přístup, nabí­zíme desatero pro kontakt s nevidomými spoluobčany.

Inspirativní čtení vám přeje

OLGA VAŠKOVÁ