Hlavní obsah stránky

SYLVA ŠIMSOVÁ ODPOVÍDÁ Z ANGLIE

Dotaz: Jak ovlivňuje knihovnická asociace CILIP názory veřejnosti na knihovny?

Odpověď: Knihovnická asociace CILIP sdružuje knihovníky a informační pracovníky a zastupuje jejich zájmy. CILIP sleduje události v britské společnosti a účastní se diskusí, v nichž hájí rozvoj knihovnických služeb. Před letošními květnovými volbami vydala manifest týkající se rozvoje informačních služeb (Library and Information Manifesto 2010), který najdete na stránkách www.cilip.org.uk/get-involved/advocacy/manifesto/pages/default.aspx. Kopii tohoto dokumentu poslala knihovnická asociace všem členům parlamentu, tisku i internetovým zdrojům, jako je třeba Twitter. Doporučuje členům CILIP, aby manifest předali kandidátům nadcházejících voleb, až je přijdou navštívit, nebo jim ho poslali poštou (článek byl napsán před volbami 22. 4. - pozn. red.). Je nutné, aby s textem manifestu kandidáti dostali také informace o problémech místních knihoven. Manifest žádá, aby nově zvolený parlament věnoval pozornost roli, kterou v dnešní společnosti hrají informace. Má šest bodů:

1. Školní knihovny by měly být povinné. Bývaly na vysoké úrovni, v poslední době však začaly upadat jednak pro nedostatek peněz, a také kvůli upřednostňování internetu jako zdroje informací.

2. Práva uživatelů knihoven v souvislosti s copyrightem potřebují ochranu. Situace kolem autorských práv se mění a je nutno hledat rovnováhu mezi zájmy vlastníků copyrightu a uživatelů dokumentů.

3. Výkonnost ekonomiky závisí na informacích. Knihovny tradičně poskytují systém pro jejich šíření, a proto potřebují podporu.

4. Ukládání povinného výtisku v knihovnách se má dodržovat. Povinné výtisky zachovávají informace pro budoucnost.

5. Pro zdraví společnosti je nutno vybudovat a koordinovat systém zdravotnických informací.

6. Uživatelům knihoven schází jasná formulace služeb, které od ní mohou očekávat. Společnost i knihov­ny prošly mnoha změnami od doby, kdy byl přijat poslední knihovní zákon (v roce 1964).

Před časem knihovnická asociace CILIP shrnula do směrnice dobré knihovnické služby, od nichž se očekává, že přispějí k úspěšné budoucnosti mladých a spokojenému životu starších občanů. Knihovna podpoří identitu místní komunity, poskytne jejím členům možnost vzdělávání, vylepší jejich zdraví a povede je k sociální spravedlnosti a hospodářskému obrození.

To vše bych měla vysvětlit kandidátům do parlamentních voleb, až mi zaťukají na dveře. Jejich osobní návštěvy jsou starý britský zvyk. Umožňují, aby si voliči mohli postěžovat - na dopravu, zdravotnictví, zločinnost nebo na školy. Většina kandidátů vše pozorně vyslechne, protože chce být zvolena. Někdy se stížnostmi i něco udělají, protože si uvědomují, že jejich posláním je služba veřejnosti.

Mám osobní zkušenost: jednu sobotu v naší ulici auto porazilo a zabilo psa. Zavolala jsem na obecní úřad, aby popeláři psa odvezli, i když je sobota. Bylo mi řečeno, že dříve než v pondělí popeláři nepracují. Zatelefonovala jsem tedy místnímu radnímu, abych si postěžovala. Do jedné hodiny byl pes odvezen. Tak funguje demokracie!