Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky a čtenáři,

konec letošního léta byl mimo jiné provázen zprávami o státních maturitách, které by po několika letech odkládání měly spatřit světlo světa. V diskusích mě zaujaly zejména názory na užitečnost matematiky, které se v této souvislosti objevily. Studenti by v náběhové fázi maturit měli vedle českého jazyka volit právě mezi ní a cizím jazykem. Kritika spočívala v tom, že v praktickém životě nám postačují základní matematické úkony, takže proč se na střední škole trápit s dalšími pokročilými znalostmi. Toto tvrzení by se dalo samozřejmě aplikovat i na další předměty, ovšem právě matematika bývá pro některé studenty přímo noční můrou, proto tak nějak nejvíce vyčnívá.

Ale proč o tom píši? Na gymnáziu mě ve vyšších ročních zaujala snad jen kombinatorika, kdy si člověk mohl spočítat, jakou má (mizivou) šanci vyhrát první cenu ve Sportce (tuším, že jsme tenkrát dospěli ke 13 milionům možných kombinací čísel). Když jsme ale sestavovali Čtenáře, jehož hlavním tématem jsou Katalogy nové generace, napadla mě ohledně lidské schopnosti vyhledávat informace asociace s Gaussovou křivkou, která mi ještě z učiva uvízla v paměti. Zjednodušeně (pro ty, které matematika opravdu nechyt­la :-)), má tvar jakéhosi zvonu a dá se aplikovat například na různé jevy ve společnosti v souvislosti s četností (nejčastěji se to vysvětluje na inteligenci či výšce lidí). Podle mě je optimistická, protože ukazuje, že nejvíce hodnot je průměrných, ty extremní (ať již nízké či vysoké) jsou vyznačeny okrajově. Takže pokud máte občas pocit, že na světě je nějak moc hlupáků, vzpomeňte si na ni, určitě tomu tak není, nejvíce lidí má IQ průměrné.

Většina lidí umí také průměrně vyhledávat informace, nejsou to experti, kteří umí v různých prostředích zkombinovat databáze, rejstříky, volné zdroje a typy médií (ale je také málo těch, kteří by nenašli vůbec žádnou požadovanou informaci). Katalogy nové generace svým založením zpřístupňují fondy knihoven právě této majoritě, což je podle mě výborná zpráva.

Příjemné počítání, ale hlavně čtení v prv­ním měsíci nového školního roku přeje

LENKA ŠIMKOVÁ