Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře

  • Sekce veřejných knihoven SKIP ČR vyhlásila již 14. ročník celostátní akce Týden knihoven, který se uskuteční ve dnech 4.-10. 10. 2010. Letošní motto zní KNIHOVNA PRO VŠECHNY. V centru zájmu jsou především uživatelé, pro každou cílovou skupinu bude připraven jiný program. Cílem aktivit knihoven je nabídnout atraktivní využití volného času nejen novým čtenářům, ale pečovat hlavně o čtenáře stávající. Společnými aktivitami jsou ve čtvrtek 30. 9. vyhlášení Knihovny roku 2010, v pátek 1. 10. Knihovnický happening v Turno­vě a v pondělí 4. 10. Velké Říjnové Společné Čtení aneb Pocta Karlu Hynku Máchovi. Další informace jsou na http://skip.nkp.cz.
  • Asociace knihoven vysokých škol ČR ve spolupráci s Ústřední knihovnou VUT v Brně připravila odborný seminář Budování a správa fondu s využitím nových technologií, který se uskuteční 6. 10. 2010 v budově Rektorátu VUT Brno. Program a další informace jsou na stránkách http://www.akvs.cz.
  • Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě a Školní informační centrum ZŠ Ostrava - Hrabůvka pořádají 20. 10. 2010 seminář Školní knihovna jako informační centrum školy. Seminář je určen pracovníkům školních knihoven základních a středních škol. Věnuje se například možnosti vzdělávání školních knihovníků a jejich metodické podpoře, práci s knihou aj. Více informací včetně přihlášky najdete na http://www.svkos.cz/ v sekci Kalendář akcí.
  • Památník národního písemnictví při­pravil velkou výstavu věnovanou Karlu Hynku Máchovi u příležitosti dvoustého výročí jeho narození. Pod názvem Dvě století české kultury s Máchou je v letohrádku Hvězda na Bílé Hoře připravena ke zhlédnutí do 31. 10. 2010. Výstava je zařazena do programu celoročního projektu národních oslav Rok Karla Hynka Máchy 2010. Tvůrci výstavy popisují její záměr jako konfrontaci tradičního, kanonického obrazu Karla Hynka Máchy a jeho díla s novými poznatky a přístupy. Oproti důrazu na osobu a její život, jako na zdroje díla, je zvýrazněn akcent na široký nadnárodní a intermediální kontext Máchovy tvorby.