Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milé čtenářky a čtenáři,

listopadové číslo Čtenáře má vzhledem k významným podzimním událostem v našem obo­­ru celkem očekávanou skladbu. Ráda bych tedy více upozornila jen na jeho část, a to ze­jména na materiál, kterým v tomto čísle začínáme novou rubriku Regionální funkce v pra­xi. Již v říjnovém Čtenáři vás na ni lákala moje kolegyně. Rozhodli jsme se k jejímu zahájení v době, kdy mnohé knihovny pociťují snižování finančních prostředků pro svoji celkovou činnost. Chceme proto připomenout, jak ši­rokou škálu aktivit zajišťují právě regionální funkce, a to z pohledu jednotlivých krajů, abychom kromě určitého porovnání zahrnuli také specifičtější činnosti v širším kontextu jejich vykonávání. Svým způsobem se tak chceme také připojit k argumentům, které jsou zaměřeny na podporu této důležité oblasti v působení knihoven. Zahrnuto bude mnohdy kro­mě aktuálního stavu i ohlédnutí zpět, protože v letošním roce je tomu už šest let, kdy jsou regionální funkce realizovány v úplné samosprávě krajů.

V dalších článcích jsme ani my nemohli pominout 200. výročí narození Karla Hynka Máchy, které si v České republice celý rok připomínáme. Počkali jsme si přímo na listopad, kdy se básník narodil, a to 16. den v měsíci, což je také termín distribuce našeho časopisu :-). Představujeme proto v pravidelné rub­rice Knihovnu K. H. Máchy v Litoměřicích, a protože naším vydavatelem je Středočeská vědecká knihovna v Kladně, následuje článek Karel Hynek Mácha a Kladensko.

Poněkud z jiného soudku je rozhovor s výtvarníkem Michalem Cihlářem, s jehož typickou tvorbou se můžete setkat při různorodých příležitostech, ale více si přečtěte sami… Jen prozradím, že další takovou možnost budete mít v příštím roce i ve Čtenáři, a to přímo na jeho obálkách. S velkou radostí totiž zahajujeme s tímto významných ilustrátorem spolupráci a doufáme, že potěší i vás.

Už teď mohu také prozradit, že v roce 2011 se po několikaleté pauze vrátíme k rubrice Knihovny v tisku, věříme, že její obnovení vám opět nabídne přehled toho, co zajímavého se o knihovnách píše v regionálním i celostátním tisku.

LENKA ŠIMKOVÁ