Hlavní obsah stránky

SYLVA ŠIMSOVÁ ODPOVÍDÁ Z ANGLIE

Dotaz: Mají angličtí čtenáři rádi dlouhé vícesvazkové romány?

Odpověď: V devatenáctém století za vlády královny Viktorie čtenáři očekávali, že romány budou dlouhé, aby se do jejich četby mohli ponořit. Podobně tomu bylo i mezi českými čtenáři až do poloviny dvacátého století. Mám krásné vzpomínky na četbu během prázdnin nebo zdlouhavých dětských nemocí, kdy jsem hltávala pětisvazkového F. L. Věka, osmisvazková dobrodružství Tří mušketýrů, mnohosvazková dobrodružství Vinnetoua a podobné knihy. Jiráskova F. L. Věka jsem jednou díky chřipce přečetla dokonce dvakrát.

Mnohosvazkové romány z doby královny Viktorie jsou dnes starožitností. Málo se čtou, ale hodně se o nich píše jako o vzácné památce. Databáze nazvaná At the Circulating Library: A Database of Victorian Fiction, 1837-1901 obsahuje katalog 7332 dlouhých románů od 2483 autorů, které vydalo 223 nakladatelů. Z toho 2020 románů je dvojsvazkových, 5291 třísvazkových a 20 čtyřsvazkových (http://www.victorianresearch.org/atcl).

Tento seznam je doplněn reprezentativním výběrem románů - ne nutně dlouhých - z let 1770-1829, který vyšel knižně a je na internetu doplněn pro léta 1830-1836 (The English Novel 1770-1829: A Bibliographical Survey of Prose Fiction Published in the British Isles, 2 vols., Oxford, 2000;

http://www.cardiff.ac.uk/encap/journals/corvey/1830s/index.html).

Dnešní čtenáři znají jenom nejvýznamnější díla tohoto období, zvláště ta, která byla zpracována pro televizi. Dnes většina čtenářů, a to platí i o mládeži, nemá trpělivost číst dlouhé knihy. Očekává se, že romány budou jednoduché a krátké. Popularita knih od Jacqueline Wilsonové mezi mládeží je založena na tom, že tenké knížky se snadno přečtou za jeden večer.

Spisovatelka J. K. Rowlingová, autorka knih o Harry Potterovi, se pokusila udržet pozornost svých mladých čtenářů dlouhými příběhy vícesvazkového díla. Otázka je, zda její čtenáři všechny díly opravdu dočetli, nebo si v případě tlustých dílů raději počkali na zfilmovanou verzi.

V průzkumu o četbě uskutečněném mezi 4000 lidí bylo zjištěno, že Harry Potter patří mezi 35 % knih, které zůstávají nedočteny

(http://news.bbc.co.uk/1/hi/6440981.stmhttp://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/books/article1500061.ece).

Zájem o četbu upadá. Tři čtvrtiny lidí z tohoto vzorku nečtou každý den. Někteří jsou unaveni (48 %), jiní dávají přednost televizi (46 %) nebo počítačovým hrám (26 %).

Průzkum dvojic z roku 2002 ukázal, že 40 % lidí nikdy nečte knihy a že větší počet párů má spíše dvě auta než dvě knihy (http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/2009746.stm).

Letošní výzkum 17 000 mladistvých zjistil, že 86 % z nich vlastní mobil a jenom 73 % knihu. To znamená, že čtvrtina z nich nevlastní ani jednu knihu

(http://www.readwriteweb.com/archives/kids_more_likely_to_own_a_cellphone_than_a_book_study_finds.php).

Školní knihovny dostávají málo peněz, jejich kvalita se zhoršuje a jsou málo používány. Pravidelný výzkum služeb, které poskytují veřejné knihovny dětem a mládeži, byl zrušen před čtyřmi lety (http://www.tes.co.uk/article.aspx?storycode=6052425http://www.lboro.ac.uk/departments/dis/lisu/pages/publications/publications.html). Tato fakta, sesbíraná z internetu, vedou k pesimistickému závěru, že upadá jak zájem čtenářů, tak i služba pro ně.

A co moje četba? Při snídani si s chutí přečtu Neviditelného psa, po zbytek dne čtu odbornou literaturu. Večer, když jsem unavená, tak se podívám na anglickou detektivku v televizi, nebo jdu brzo spát. Na četbu dlouhých románů nemám dnes čas, patří pouze do vzpomínek mého šťastného dětství před internetem a televizí.