Hlavní obsah stránky

Na kolech po knihovnách regionu již potřetí

HANA MRÁZOVÁ > reditel@knih-pt.cz   

Akce s názvem v titulku se poprvé konala v roce 2008, kdy vznikla myšlenka spojit sportovního ducha s duchem kulturním. Městská knihovna Prachatice 11. června uspořádala ve spolupráci s jihočeskými rodačkami a sportovkyněmi Kateřinou Nash-Hanušovou, Terezou Huříkovou a Šárkou Grabmüllerovou cyklistickou výpravu po knihovnách prachatického regionu. Tyto tři sportovní osobnosti byly v čele pelotonů složených z cyklis­tů-závodníků, knihovnic a knihovníků, ale i veřejnosti. Po třech trasách směřujících na Netolicko, Vimpersko a Husinecko vezli cyklisté propagační materiály prezentující město Prachatice a jeho region s knihovnami. V každé knihovně peloton přivítal zástupce obce, knihovníci představili služby své knihovny a sportovci uspořádali autogramiádu. Akce se zúčastnilo 19 měst a obcí, stejný počet knihoven a 66 cyklistů. V cíli na prachatickém náměstí pelotony vítalo přes 400 diváků. O akci informovala kabelová televize, regionální i celostátní tisk, čímž byl mimo jiné splněn jeden z cílů akce - propagace obecních knihoven a jejich zřizovatelů. Při této příležitosti byla rozvezena nově pokřtěná mapa s prachatickými regionálními knihovnami.

Velký ohlas prvního ročníku vedl k další myšlence uspořádat 6. června 2009 druhý ročník nazvaný Na kolech po knihovnách regionu, tentokrát s motocyklovými a automobilovými veterány, kdy se k prachatickým knihovníkům přidali i kolegové bavorští, českobudějovičtí, strakoničtí a českokrumlovští. Již druhým rokem s námi také putovala a dobrou náladu udržovala tajemnice Svazu knihovníků a informačních pracovníků Zlata Houšková z Národní knihovny ČR v Praze.

Další knihovníci se k nám přidali, protože v jejich regionech byli osloveni majitelé dvou i čtyřkolých veteránů - motocyklů a automobilů - z Veteran Car Clubu v Českých Budějovicích, ve Strakonicích, v Kaplici a mnoho dalších soukromých majitelů. Naplánováno bylo šest výletních tras, v každé z nich jela skupina asi 10 veteránů a několika doprovodných vozidel. Žádná obec si nenechala ujít tuto skvělou příležitost a připravila nádherná přivítání, kulturní vystoupení a bohatá občerstvení. Knihovny byly vzorně naklizeny (mnohde nově vymalovány, nově přebalené fondy, natřené regály a další nábytek). Největší úsilí vyvinula obec Strážné, kde se narychlo dokončovaly stavební práce, aby mohla být při této příležitosti přestřižena páska před novou knihovnou.

Na každé z tras jel, podepisoval se a plně si užíval také jeden z českých nebo regionálních spisovatelů - Michal Viewegh, Ondřej Fibich, Petra Braunová, Roman Kozák, David Jan Žák, Petr Hošťálek. Na některých trasách se stala středem zájmu známá herecká tvář - Miloslav Mejzlík, Jitka Asterová, Kateřina Macháčková, Dáša Bláhová. Všec­hny trasy končily na prachatickém Velkém náměstí, kde účastníky vítal nejen starosta města Prachatice a poslanec Parlamentu ČR ing. Jan Bauer, ale i spousta prachatických obyvatel. Na náměstí byl připraven hudební program, v němž vystoupil Saxband. Bohužel kvůli silnému dešti brzy skončil a také autogramiáda osobností proběhla ne na náměstí, ale v klubovně knihovny, která byla pro tento účel dost malá. Nicméně i přes nepříznivé počasí se téměř tisícovce lidí sobota s knihovníky a v knihovnách moc líbila.

A cíl této akce? Dát opět hlasitě najevo, že knihovna není jen půjčovnou knih, ale fitness pro hlavu každého. Vždyť již při prvním ročníku jsme vycházeli z oblíbeného motta olympioničky Terezy Huříkové, že hlava je silnější než všechny svaly na těle, a proto je třeba ji řádně v knihovně procvičovat. Při akci se rozšířily v 70 zúčastněných knihovnách propagační materiály kraje, zřizovatelů knihoven a Jihočeské vědecké knihovny v Českých Bu­dějovicích. Prachatická knihovna rozdala svoji novou brožuru doplněnou o mapu, která představuje historii a současnost všech regionálních obcí s knihovnami. Druhý ročník přispěl také k propagaci Jihočeského kraje a výborné spolupráce Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích s pověřenými regionálními knihovnami v kraji - Měst­skou knihovnou Prachatice, Šmidingerovou knihovnou Strakonice a Městskou knihovnou v Českém Krumlově. Akci grantově podporovali zástupci Jiho­českého kraje a zástupci Města Prachatice. Výrazné podpory se dostalo od Regionální rozvojové agentury Šumava a bavorského Euroregionu ve Freyungu.

Rok se s rokem sešel a prachatické knihovnice připravily již 3. ročník tentokrát nazvaný Na lodích po knihovnách regionu aneb Záchranná kola s sebou. Na 19. června 2010 se všechny moc těšily. Jedním z důvodů bylo i to, že to byla společná plavba po Vltavě, protože při předcházejících ročnících se vždy sešly až v cíli. V Lenoře připravili slavnostní zahájení s vonícím čerstvým chlebem a pochlubili se nově vloženým fondem v REKSu, ve Volarech pálili „volarskou zlatou“ na uvítanou a aktualizovali knihovní fond a v Nové Peci se „převlékla“ do nové krásy staronová knihovna i s koláči a hudbou.

Foto archiv D. Wimmerové