Hlavní obsah stránky

Týden knihoven 2010 se spisovateli

ROMAN GIEBISCH > Roman.Giebisch@nkp.cz 

K letošnímu 14. ročníku této již tradiční akce SKIP ČR se přihlásilo se svými aktivitami více než 400 veřejných knihoven. Letošní motto bylo Knihovna pro všechny a v centru zájmu byli především naši uživatelé, ovšem tentokrát byl v týdnu od 4. do 10. října 2010pro každou cílovou skupinu připraven jiný program. Týden knihoven zahájil 1. a 2. října Knihovnický happening, který se uskutečnil v Turnově, u příležitosti 190. výročí založení Městské knihovny Antonína Marka Turnov. Cílem aktivit knihoven na podporu knih a čtenářství bylo nabídnout atraktivní využití volného času. Zajímavé pořady se spisovateli připravily knihovny ve všech regionech.

V jihočeské Bechyni nás zaujala beseda o cestopisných knihách s Ivonou Březinovou, v Benešově nad Černou proběhlo autorské čtení s Jiřím Macounem, v Chotovinách nabídla knihovna posezení s Jaroslavem Wimmerem a povídání o jeho knize Chotoviny. V Křemži proběhla beseda se spisovatelkou Miluší Vítečkovou, na vycházku za historií své obce se vydali obyvatelé Lišova s autorem knih o historii Českobudějovicka Danielem Kovářem, setká­ní s novinářkou, spisovatelkou a humanitární pracovnicí Petrou Procházkovou nabídla knihov­na ve Strakonicích. Vodňany připravily akci se spisovatelem Janem Bauerem a Volary zase besedu spojenou s autorským čtením a autogramiádou Zdendy Parkosky.

Křest knihy Když hodiny padaly z věže a autorské čtení Věry Linhartové připravila Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Čtení s autorkou Věrou Řeháčkovou proběhla v jihomoravských Brumovicích, Česko-slovenské čtení dětí s Renatou Fučíkovou, autorkou knihy T. G. Masaryk, zaujalo v Hodoníně. Akce pro děti se spisovatelem a básníkem Milošem Kratochvílem a spisovatelkou Táňou Kubátovou se uskutečnila v Hustopečích, čtenáře v Jevišovce potěšila spisovatelka Věra Fojtová. Brněnskou spisovatel­ku, malířku a kreslířku Olgu Vlasákovou přivítali v Kyjově. Schody do nebeského pokoje - beseda se spisovatelem, skladatelem, žurnalistou a fotografem Lubomírem Müllerem spojená s autorským čtením ze stejnojmenného ro­mánu zaujala jistě čtenáře v Moravském Krumlově. V rámci celostátní kampaně Celé Česko čte navštívil Tišnov známý a úspěšný spisovatel Michal Viewegh.

Galapágy - peklo i ráj - akci s promítáním a autogramiádou knihy cestovatelů D. Smr­žo­vé a S. Hořínka připravila knihovna Rotava v Karlovarském kraji. Sokolov nabídl besedu se spisovatelkou Simonou Monyovou. Autorské čtení Anny Johany Nyklové z knihy Babka Ťapka na kraji světa aneb Nový Zéland očima české babičky připravili v Holicích v Královéhradeckém kraji. Lázně Bělohrad besedovaly se spisovatelem Oldřichem Vágnerem o knize Cesta byla dobrá, místy špatná v prostorách knihovny a den s Ivou Procházkovou strávili čtenáři v Náchodě. Vamberk navštívil Martin Videnský s autorským čtením z knihy poezie Potichu i nahlas. Liberecký kraj reprezentuje Česká Lípa s pořadem Zlobilky Martiny Drijverové - setkání se spisovatelkou knih pro děti, autorkou televizních pořadů, rozhlasových her, seriálů a divadelních her. V Semilech připravili autogramiádu, promítání filmu a besedu s Michalem Vieweghem. Tanvald pozval pro své čtenáře spisovatelku Kláru Hoffmanovou a Legrační dům - autorské čtení se spisovatelem Jiřím Kahounem a ilustrátorem nabídl Turnov.

Autorská beseda se spisovatelkou Věrou Řeháčkovou proběhla v Bystřici v Moravskoslezském kraji. Diskusní salon se spisovatelem a záhadologem Arnoštem Vašíčkem v Čítárně a literární kavárně NOIVA připravili v Českém Těšíně, besedu s Ludvíkem Kuncem pro žáky 6. a 7. tříd o jeho knihách i o práci v ZOO Ostrava nachystala knihovna v Havířově. Spisovatele Vladimíra Hulpacha pozval Horní Benešov, křest knihy Jaroslavy Grobcové Od Vel­ké Moravy svítá proběhl v Novém Jičíně, beseda s publicistkou Lenkou Rožnovskou, ilustrátorkou a spisovatelkou známou zejména svými články v časopisu Sluníčko byla v Opavě. Utajený světa Záhady Itálie byly dvě akce s Arnoštem Vašíčkem v Orlové, autorské čtení Pavla J. Hejátka proběhlo v Rýmařově a Příbor na­vštívila Petra Braunová. Stonava nabídla inter­aktivní aktivitu se Zuzanou Pospíšilovou pro děti a rodiče, Studénka opět Petru Braunovou a TřinecMalinowy świat / Malinový svět - set­ká­ní s regionální básnířkou Anielou Kupiec.

Literární beseda se spisovatelem Arnoštem Vašíčkem na téma Planeta záhad se udála v Brod­ku u Přerova v Olomouckém kraji. Jeseník přivítal Ivonu Březinovou, křest knihy regio­nálního autora Petra Lindušky Tož tak: báje, pověsti, básničke, písničke a iny plke připravil Litovel. Prostějov navštívila Ivona Březinová, Šternberk Martina Drijverová se svým pořadem Fantasy v našem životě. Literární beseda s autorkou dětských knih Jaroslavou Paštikovou zaujala Choceň v Pardubickém kraji. Jaroměřice u Jevíčka a Jevíčko nabídly vzpomínkové povídání se spisovatelem Leo Pavlátem, ředitelem Židovského muzea v Praze, besedu s E. Polaneckou nad knihou Moje milá Barun­konachystala Litomyšl. Spisovatel František Uher navštívil Pardubice, autorské čtení z nového románu Biomanželky Michaela Viewegha slyšely Svitavy. V Ústí nad Orlicí besedoval Ivan Klíma se studenty.

Petra Braunová stihla i Horažďovice a Horšovský Týn v Plzeňském kraji, Kašperské Hory potěšila Ivona Březinová a M. Malá. Černá hodinka se spisovatelem Ondřejem Fibichem proběhla v Kolinci, Kožlany si pozvaly spisovatele a námořníka Jiřího Franka. V Nýrsku četla Soňa Křečanová Ženy, které běhaly s vlky a Legendy staré Šumavy, hostem akce v Rokycanech byla specialistka na zdravou výživu, spi­so­­vatelka Jarmila Mandžuková. Staňkov zau­jala nezdolná Petra Braunová a Strážné spisovatel Ondřej Fibich. Prezentace knihy Jana Štemberka Fenomén cestovního ruchuproběhla v Praze. Besedu se spisovatelkou Stanislavou Nopovou o knize Riskantní prázdniny nabídl středočeský Benešov. Zavírání studánek - povídání a promítání se spisovatelem Ondřejem Fibichem nabízela Březnice a svého Básníka v báglu prodávala Ivona Březinová v Čelákovicích. Křest nové knihy M. Hruškové Stromy nás provedl Dobříší, v Dolním Bousově potěšila Renata Šulcová. Mladá Boleslav seznámila své čtenáře se spisovatelkou, cestovatelkou a fotografkou Zuzanou Samkovou v pořadu Cesta za medvědy a ve Slaném proběhla beseda s Jiřím Červenkou, autorem knih Šla s ním až k šibenici Prokletí továrníka Pály, který představil svou novou knihu.

Bílina zaujala autorským čtením regionálního začínajícího autora Ladislava Pospíchala z knihy Inverze, která je věnována Ústeckému kraji. Spisovatelka Jiřina Šiklová představila svým příznivcům knihy Deník staré paníDopisy vnučce a Matky po e-mailu v Litoměřicích, Postoloprty a Žatec navštívila opět Ivona Březinová. Brtnice v kraji Vysočina pozvala spisovatele Vlastimila Vondrušku, Básníka v báglu dovezla Ivona Březinová i do Třeště. Povídání o četnících a Četnických humoreskách s Michalem Dlouhým, spisovatelem a duchovním otcem stejnojmenného televizního seriálu, připravila Třebíč. Kunovice a Strání ve Zlínském kraji představily spisovatele Michala Čagánka, Město v mé paměti - besedu s Ivanem Maliňákem z Považské Bystrice, autorem životopisné knihy, ve které zaznamenal kořeny své rodiny, nachystal Rožnov pod Radhoštěm.