Hlavní obsah stránky

Zuzana Helinsky odpovídá (nejen) ze Švédska

Dotaz: Jaké aktuální projekty z našeho oboru vás ve Švédsku v poslední době zaujaly?

Odpověď: Jedním z nich je projekt Garáž, což je vlastně stará průmyslová budova o rozloze 580 m2 ve čtvrti Fosie v Malmö, která změnila tvář a zve obyvatele, kteří si zde chtějí například číst a půjčovat si knihy či další média, využít nové technologie, ochutnat dobrou ekologickou kávu a výborné zákusky, vyrábět keramiku, naučit se plést a háčkovat, setkat se s kamarády nebo si pročíst časopisy v různých jazycích. Anebo si prostě jen udělat přestávku a posedět v jedné ze sedacích souprav a nechat se inspirovat či objevovat nové poznatky. Nákup a výběr knih je do značné míry prováděn právě návštěvníky.

Tvůrčí dílna v Garáži je otevřený workshop, který slouží jako inspirující místo pro dospělé i děti. Nabízí zdarma pomoc při organizování různých akcí nejen pro obyvatele této čtvrti, ale i pro své politiky, kteří zde mohou pořádat zasedání a mítinky. Umělci mohou vystavovat svá díla a pořádat vernisáže, a při tom všem využít pomoc pracovníků Garáže. Je zde místo i pro scénický tanec, konají se večery pro začínající zpěváky a herce, filmové večery nebo přednášky.

Garáž pořádá i kurzy pro úředníky a politiky v Malmö, kteří chtějí rozvíjet své technické dovednosti a zvýšit své znalosti v oblasti demokracie, které pak mohou využít při velmi odlišných činnostech, například při vypracovávání akčních plánů, identifikaci oblastí pro rozvoj nebo provádění občanských dialogů. Mezi klienty patří také různá sdružení a organizace v Malmö.

Všichni jsou vítáni, musí se zachovávat pouze dvě jednoduchá pravidla: akce nesmí být výdělečná a nesmí se podávat alkohol.

V Garáži také najdeme první prototyp digitálního listovače/prohlížeče knih Bokbläddraren.

Celý koncept vychází z předpokladu, že pro občany může být často obtížné pochopit knihovní systém, katalog a nakonec i způsob pořádání knih v regálech knihovny. Prohlížeč vznikl úzkou spoluprací mezi dětmi a mladými lidmi mezi 6 až 16 lety, kteří nebyli návštěvníky knihovny, a firmou Awinic, která se zabývá webovým designem. Knihovníci se zúčastnili procesu až v jeho další fázi.

Bokbläddraren představuje všechny publikace na 25palcovém dotykovém displeji, kde si každý v klidu a pohodě může najít své oblíbené knihy, všechny se prezentují touto formou. U přístroje se může stát nebo sedět. Na obrazovce se objeví obálka i zadní stránka knihy, kde nakladatelství publikuje stručný obsah. Prohlížet se dá podle abecedy, žánru knihy nebo procházet všechny knihy najednou. Bokbläddraren se mi moc líbil a věřím, že to bude veliké lákadlo pro děti a mládež, protože to přesně odpovídá všem mobilním a jiným aplikacím, na které jsou zvyklí. Chcete-li pak najít knihu, můžete postupovat podle ve­stavěné mapy celé Garáže.

Celý koncept Garáže je postaven na spojení různých funkcí a dialogu mezi rozličnými profesemi a skupinami obyvatel, a to všechno proto, aby se ulehčilo setkávání lidí ve všech možných formách. Tento projekt je velice aktuální, protože zrovna nyní máme v Malmö problém s odstřelovačem, který si vybírá lidi s tmavou pletí. Je to pro Malmö a pro celé Švédsko velice traumatické, protože demokracie a její zachování je nejdůležitější složkou moderní švédské společnosti. Proto všichni doufají, že i tento nový koncept míchání profesí, různých zájmů i skupin obyvatel bude mít úspěch.