Hlavní obsah stránky

TÉMA: Architektura knihoven: V Jičíně připravujeme rekonstrukci a přístavbu

JANA BENEŠOVÁ  benesova@knihovna.jicin.cz

Jičínská knihovna sídlí v krásné budově postavené podle architekta Čeňka Musila. Velmi si s kolegyněmi vážíme toho, že můžeme nabízet knihovnické služby právě zde, protože věříme, že nejen na nás dýchá harmonie, příjemná pohoda a vkus. V posledních letech náš zřizovatel do budovy i významně investoval – máme nová okna, která jsou dřevěná a obdobná jako ta původní, zcela bylo rekonstruováno vytápění budovy. Nově je vybaveno dětské oddělení.

Nárůst akcí i čtenářů

Přesto nám a hlavně našim čtenářům přestaly prostory stačit. Pořádáme stále více pořadů pro děti i dospělé (např. od roku 2008 se počet registrovaných dětských čtenářů zdvojnásobil a počet návštěvníků různých akcí dokonce ztrojnásobil!). Před pár lety jsme nově pozvali na pravidelná setkávání rovněž seniory do Klubu aktivních seniorů, studují i ve Virtuální univerzitě třetího věku. Plánujeme ještě více rozšířit neformální setkávání starších dětí a mládeže, pořádáme literární festivaly i různá setkání pro menší skupinky. Také nám přibyli milí benjamínci z projektu S knížkou do života a jejich maminky, které chtějí v knihovně pobýt. Navíc si návštěvníci rádi přečtou noviny a časopisy v čítárně, kde jsou nyní leckdy stísnění, o místu ke studiu nemůže být v provozní špičce ani řeč. Proto jsme již řadu let volali po zprovoznění části půdy a vytvoření nových prostor pro setkávání menších skupin posluchačů. Druhým nepříznivým aspektem naší práce je to, že knihovna nemá bezbariérový přístup do prvního patra, kde sídlí dětské oddělení a jsou zde dámské toalety. Stejně tak „bezbariérový“ přístup do budovy knihovny ze dvora je jen provizorní.

Náš zřizovatel, město Jičín, nám nakonec dal za pravdu a uvolnil peníze na studii. K zadání jejího vypracování došlo v červenci 2015. Vznikl návrh nejen na rekonstrukci stávajících prostor, ale i na jejich rozšíření, a to v duchu pana architekta Musila a v souladu s našimi požadavky, z nichž nejdůležitější je, aby se u nás návštěvníci cítili jako doma.

Spolupráce s architekty

Měla jsem možnost spolupracovat s architekty, kteří vyslyšeli provozní požadavky a se kterými jsme měli podobné estetické názory. Práce na studii z naší strany znamenala přesně popsat využití prostorů a pohyb návštěvníků i zaměstnanců. Museli jsme vypočítat, kolik svazků chceme umístit v půjčovně, jaké chceme mít prostory pro přednášky a klubovou činnost, kam umístíme výtah. Vše samozřejmě v rámci možností. Když jsme si toto ujasnili, scházeli jsme se nad jednotlivými návrhy a uvažovali, jak bude vypadat půjčovna, jak studovna, kolik prostoru potřebujeme pro personál. Později došlo i na takové podrobnosti, jako je výška pultu, kuchyňka, hrací koutek pro děti v oddělení pro dospělé, umístění audiovizuální techniky, podlahová krytina a mnohé další.

S vytvořenou studií jsme spokojeni a líbí se nám. Splňuje požadavky na bezbariérovost, na rozšíření prostoru oddělení pro dospělé čtenáře, čítárny a studovny. Nabízí krásné světlé prostory, kde si, jak věřím, každý najde své místo. Navíc poskytne místo pro pořádání např. virtuální univerzity třetího věku, různých lekcí a besed pro všechny věkové kategorie. A hlavně ne nadarmo byla nazvána „V knihovně jako doma“. Splňuje náš požadavek, aby se knihovna stala skutečně obývákem města.

Schvalování financí

Další fází bylo schválení finančních prostředků na tvorbu projektu a podkladů nutných k územnímu řízení městským zastupitelstvem. Jednání zastupitelů předcházela naše velká snaha studii představit a vysvětlit, proč chceme rekonstruovat a přistavovat. Uspořádali jsme měsíční výstavu výstupů studie a také večer, kde jsem hovořila o potřebě zútulnit a rozšířit knihovnu, architekti a zástupci města studii představili. Veřejnost měla o náš plán zájem a převážně dala najevo svoji podporu. Bohužel, těchto akcí se zastupitelé zúčastnili v minimálním počtu. Nakonec však studie i zadání zpracování projektu byly – nikoli jednohlasně – schváleny. Na sklonku roku 2016 proběhlo výběrové řízení na projektanty, kteří se pustili do práce na začátku roku následujícího.

V současné době firma, která zakázku vyhrála, dokončuje spolu s původními architekty projekt. Nyní se už všechno řeší doslova do detailů. Každá technická součást stavby, jako je např. vzduchotechnika, rozvod elektřiny, audiovizuální technika, přívod vody a její rozvody, má svého garanta, který plní úkoly a předkládá na společných schůzkách výsledky své práce. My stále sledujeme, aby provozu knihovny, jejím návštěvníkům a zaměstnancům vše vyhovovalo. To znamená, že si třeba určujeme kvalitu osvětlení, umístění vypínačů, zásuvek, dataprojektoru apod. Hlídáme, aby stavba nezasáhla např. do skladových prostor. Takto bychom měli spolupracovat do konce letošního roku, kdy bude odevzdána dokumentace pro stavební povolení. A pak? Sehnat peníze a pustit se do práce, na jejíž výsledek se moc těšíme.