Hlavní obsah stránky

ZUZANA HELINSKY ODPOVÍDÁ (NEJEN) ZE ŠVÉDSKA

Dotaz: Jak vycházejí knihovny ve Švédsku vstříc svým uživatelům?

Odpověď: Jako všude ve světě i ve Švédsku se diskutuje o uživatelském pohodlí v knihovnách. Internet je obrovská vymoženost, ale pochopitelně také konkurent, pokud jde o „běžné” informace. Je dobré si to uvědomit a nebát se toho. Spíš musíme hledat vysvětlení, proč je internet tak populární! Jedním z důvodu je, že způsob vyhledávání je na internetu úžasně jednoduchý a nevyžaduje od uživatele žádné velké předchozí znalosti.

Ve švédských knihovnách se používají názvové, autorské a předmětové rejstříky. Předmětový rejstřík a vůbec celé uspořádání knihoven se řídí podle systému SAB (Sveriges Allmänna Biblioteksförening), vynalezeného švédskými knihovníky v roce 1917 ve Stockholmu, a je jako všechny klasifikační systémy už od doby Putnama a Cuttera (a jistě ještě dřív) předmětem stálé diskuse. Je postaven na systému abecedy, například pod písmenem A najdeme fondy pojednávající o knihovnictví a knihách (nejdůležitější a nejvyhledávanější fondy v celé knihovně?). Pod písmenem B fondy všeobecné a různé a pod písmenem C náboženství.

Nutno přiznat, že tento systém nebyl nikdy pro uživatele ani pohodlný ani pochopitelný. Přesto fungoval téměř 100 let a celou dobu se švédští knihovníci snažili ho návštěvníky naučit. Výsledkem je věčná diskuse o tom, jestli my knihovníci máme učit a vychovávat návštěvníky, aby se přizpůsobili našim potřebám. Naopak, my se budeme muset přizpůsobit daleko víc, než jsme si doposud mysleli, konkurence nás donutí! Proto je načase SAB systém změnit.

I švédská Královská knihovna ve Stockholmu, podle které se provádí klasifikace a katalogizace v celém Švédsku, připravuje změnu, způsobenou nároky na zvýšené uživatelské pohodlí. Po 87 letech přechází na DDC (Dewey Decimal Classification) - Deweyho desetinné třídění a opouští vyzkoušený systém SAB. Deweyho klasifikace se používá v 135 zemích a v 30 různých jazycích.

Objevují se dokonce první vlaštovky, které SAB systém opustily úplně, a pozor, ani ho nenahradily Deweyho desetiným tříděním a nečekají ani, až bude Královská knihovna hotová se svými změnami. Rozhodly se jít vlastní cestou, jako například městská knihovna v Nacka Forum, která je součástí obrovského moderního obchodního centra.

Geografické umístění knihovny se diskutuje na téměř každém workshopu, který jsem měla v různých zemích, protože všechny knihovny se potýkají nejen s klesajícím počtem výpůjček, ale i s menším zájmem návštěvníků.

Pokud jde o to, kde naši zákazníci dnes tráví nejvíce volného času, tak jsou to právě obchodní centra. Co tedy může být lepšího než umístit knihovnu právě tam? Tím se otevírají nové možnosti a knihovna v Nacka Forum nabízí mimo jiné i pomoc při výběru a nákupu knih u konkurence a pořádá nákupní výlety do knihkupectví.

Samozřejmě, nájem je drahý, a také se tato knihovna potýká s problémem otevírací doby, kterou musela přizpůsobit obchodům, což klade velké nároky na personál. Díky svému umístění se však v knihovně dramaticky zvýšil počet návštěvníků a počet výpůjček. Možná také proto, že se knihovníci rozhodli naprosto revolučně změnit i celé její uspořádání, které vychází jenom z potřeb zákazníků. Má teď kategorie naprosto neknihovnické - jako třeba Svět, Domov a rodina, Děti, Kultura a zábava a Čtení pro potěšení.

A tomu já říkám uživatelské pohodlí!