Hlavní obsah stránky

Opět dobrodružná a výjimečná NOC

MIRKA ČÁPOVÁ - HANA HANÁČKOVÁ

Pohádková Noc s Andersenem už podeváté pozve děti v pátek 3. dubna 2009 do knihoven, škol, informačních center, školních družin, občanských sdružení, nemocnic, zavítá všude tam, kde nápadití rodiče, učitelé, ale hlavně knihovnice a knihovníci věnují dětem svůj volný čas. Připraví pro ně neobyčejná dobrodružství, postarají se o ně po celou dlouhou noc, společně otevřou stránky dětských knih a zavedou je do prostor, kam se v noci obvykle nedostanou.

Každoročně zjišťujeme, že je velice těžké vymyslet o Noci s Andersenem něco originálního - máme pocit, že všechno už bylo řečeno… Ale i to letošní pohádkové dobrodružství bude něčím výjimečné. Organizátor akce k podpoře dětského čtenářství - Klub dětských knihoven SKIP - tak každoročně připomíná Mezinárodní den dětské knihy a zároveň doporučuje některá z kulturních výročí, která mohou motivovat celonoční program. Letos slavíme výročí Ondřeje Sekory, Františka Nepila, Františka Kožíka… a tak už víme, že např. ve Svitavách chystají Nepilovy Naschválníčky, ve Valašském Meziříčí, stejně jako ve Štětí či havířovské pobočce J. Seifertaa v radě dalších knihoven bude noc s Ondřejem Sekorou. Ve slovenské Čadci „Noc s Andersonom bude nadväzovať na celoslovenské podujatie Dni detskej knihy, náš región navštívi veľa detských spisovateľov a ilustrátorov“, v Bratislavě se těší na detektivní téma „navštívia nás kukláci, pátrači, detektívi“...Nápadů je víc než dost, však elektronická konference Andersen dokládá, že se na noční dobrodružství v knihovnách odpovědně připravují.

I letos se mohou malí i velcí těšit na speciálně pro tuto příležitost vydané pohlednice, tentokrát s obrázkem Renáty Fučíkové a textem Renaty Štulcové, která napsala knihu - rytířský mystický příběh o králi Ječmínkovi. Děti s ním prožijí jeho osud od narození do osmnácti let, kdy se stane tím věčným vládcem Moravy (jedná se o středověk, 1222 až 1241). Kniha vypráví o rytířích, tajemných hradech, templářích, ale i duchovním světě. Je to příběh smutný i veselý, nechybí v něm ani láska. Objeví se zde i fiktivní kronika, kterou psal Konstantin a po něm Gorazd, a Ječmínek se v příběhu jmenuje Mojmír. „Víte, já jsem přesvědčená, že Mojmírek si žije vlastním životem - a že je to velké téma. Příběh dětí ze středověké vesnice, navíc dobrodružný cestopis s celou řadou mystérií a velkých poselství - myslím, že u nás něco takového dlouho nebylo…“ píše Renáta Fučíková. Kniha ještě nevyšla, ale autorka jednu z kapitol upravila a poputuje elektronicky na všechna spací místa ke společné noční četbě. A na četbu naváže také společná noční soutěž, inspirovaná hlaholicí. Děti budou luštit tajné písmo na portálu Alík, soutěž připravuje i Čtisibrýl Ušatý z Národní knihovny, do půlnoci bude probíhat hlasování v anketě SUK Čteme všichni, po půlnoci nás čeká jiné, dnes ještě tajné, hlasování v Knize mého srdce… Chystá se toho opravdu mnoho.

Věříme, že děti svou přítomností opět potěší všichni, kdo mají rádi knížky, čtení, dobrodružství a že ony samy budou mít znovu příležitost zjistit, co se děje v noci v knihovně, ale hlavně vyslechnout pohádky, na které mají máma s tátou stále méně času… 

V loňském roce strávilo Noc s Andersenem 27 109 účastníků z Čech, Moravy, Slovenska, Slovinska i Polska. Posledním zaregistrovaným 664. místem byla Toužim na Karlovarsku. Napsali, že strávili krásnou noc plnou pohádek a taky strašidel. Byla vloni první, ale určitě letos bude znovu!!! „P. S.: Dneska jsme od vás dostali spoustu krásných dárečků, těší nás, že s námi někde počítají… Nebylo to nic světoborného, nepřijela televize ani novináři či celebrity, a přesto si troufám tvrdit, že aspoň kousíček čtenářského zážitku v dětech zůstane. Příští rok do toho určitě půjdem znovu!“ A za všechny ještě školní knihovna v Českém Krumlově: „Děkujeme za skvělý nápad! To by bylo, abychom děti nenaučili číst a mít rádi knížky! Čtení nazdar!

Více informací i s registračním formulářem a hudební znělkou najdete na webové stránce http://www.knihovnabbb.cz/cz/noc_s_andersenem.

Na shledanou 3. dubna 2009!!!