Hlavní obsah stránky

Vyšlo v knihovnách

  • Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm vydala na začátku roku 2009 knihu Jaroslava Bártka Kronika mého rodu mapující na pozadí rodinné kroniky rodu Bártků dějiny obcí Horní a Prostřední Bečva v uplynulých 350 letech. Kniha je svébytným příspěvkem k historii mikroregionu, obsahuje podrobnou rodinnou genealogii. Kniha vyšla u příležitosti uplynutí 350 let od první písemné zmínky o obci Horní Bečva.
  • Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem vydala ve spolupráci se Severočeským klubem spisovatelů publikaci Střípky z minula Hany Králové. Autorka uvádí vzpomínky své babičky a maminky na dobu Rakouska-Uherska, 1. republiky i protektorátu. Popisuje, jak se v té době žilo prostým lidem. Osmdesátistránková brožura je doplněna rodinnými fotografiemi a lze ji koupit na adrese autorky v Samotách 205, 471 55 Kunratice u Cvikova. Doporučená cena je 120 Kč.
  • Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové vydala v loňském roce u příležitosti otevření nové budovy stejnojmennou obrazovou publikaci dokumentující průběh její stavby. Exkluzivní fotografie Ladislava Chytrého a Roberta Spousty, zejména knihovny v noci a nástěnné malby Evoluce forem, se střídají s leteckými snímky, fotografiemi z výstavby a zobrazením technických detailů interiéru, jako je např. hlavní dominanta knihovny, centrální schodiště. Za připomenutí stojí i vtipná kresba Vladimíra Renčína, která uvádí názory občanů Hradce na architektonický návrh nové knihovny. O články byli požádání architekti, regionální politici, umělci, akademičtí činitelé a pracovníci knihovny. Texty doplňuje resumé v němčině a 

angličtině. Grafickou úpravu provedlo studio U&U grafický design Hradec Králové. Kniha je vydána v nákladu 2500 výtisků a má 124 nečíslovaných stran, převážně obrazových. Lze ji objednat na e-mailové adrese jaroslava.stepanova@svkhk.cz, cena je 560 Kč.