Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

právě v těchto dnech, kdy vychází další číslo Čtenáře, probíhá knižní veletrh Svět knihy Praha 2009. Mnozí z nás jej jistě navštíví, a to za různými účely. Jedním z nich je už ten, že se prostě pokocháme pohledem na spoustu vystavených knih. Pro někoho může být ale takové pokušení až utrpením. Všechny ty krásné a zajímavé knihy bychom totiž chtěli rovnou vlastnit. V tom nám na první pohled samozřejmě nic nebrání. Na pohled druhý to již tak jednoduché není. Naše domovy přece jen nejsou nafukovací, občas se stěhujeme, výplatu musíme utratit také za něco jiného a nakonec se může stát, že zjistíme, že knihy jen skupujeme, ale číst je všechny už opravdu nestíháme. Řešení těchto problémů nabízejí samozřejmě i knihovny. Právě jim jsem vděčná za to, že neležím zavalena (a to doslovně) hromadou knih v neustálé depresi, že je stejně nikdy nepřečtu.

Jako již mnozí přede mnou, naučila jsem se vybírat a kupovat jen ty knížky, ke kterým se budu pravděpodobně vracet, které pro mě něco znamenají a mám k nim blízký vztah. A že umění výběru je věc těžká, je poměrně známé. Přesvědčila mě o tom i anketa Kniha mého srdce. Jak jen zvolit tu jedinou nej a nej…? Ale povedlo se. Po dlouhém a dlouhém váhání to u mě „vyhrál“ George Orwell a jeho román 1984.

Bohatý obsah k výběru nabízí i květnový Čtenář. Třeba vás zaujme jeho téma o projektu WebArchiv. Ten sbírá a uchovává trochu jiné informační zdroje než knihovny, a to webové stránky z prostředí českého internetu. Oborová brána TECH se zase zaměřuje na informace z oblasti techniky, přírodních a aplikovaných věd. Představujeme také dva další zajímavé zdroje - portál Infogram a metodický portál RVP (Rámcové vzdělávací programy).

Nešlo pominout Týden čtení, Noc s Andersenem a alespoň krátce jsme shrnuli další jarní knihovnické akce.

Přeji vám „šťastnou ruku“, ať již vybíráte knihu svého srdce nebo tu, která zaplní další místečko ve vaší knihovně.

LENKA ŠIMKOVÁ