Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

Poznámky do diáře

  • Jako součást konference INFORUM 2009 proběhne 26. 5. 2009 jednodenní konference Digitální zpřístupnění kulturního dědictví na téma digitalizace kulturního bohatství a Evropské digitální knihovny.
  • Každoročně pořádaný Akviziční seminář se uskuteční 10. 6. 2009 v nové budově Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové.

Neušlo nám

  • Dne 16. 4. 2009 byly na serveru organizace Creative Commons http://www.creativecommons.cz oficiálně spuštěny české licence Creative Commons. Od tohoto dne mají čeští autoři možnost svá díla vystavit pod českou verzi licence, vytvořenou v národním jazyce a v souladu s českým autorským právem.
  • Ve čtvrtek 9. 4. 2009 byla v Betlémské kapli v Praze slavnostně představena „nová“ Bible - překlad 21. století, která přináší nadčasové poselství v současné, čtivé češtině. Usiluje o maximální věrnost původním hebrejským, aramejským a řeckým textům, zároveň však chce oslovit dnešní čtenáře, ať už jsou zvyklí čerpat z této knihy inspiraci pro každý den, anebo ji otevírají poprvé.
  • V Památníku národního písemnictví proběhlo 9. 4. 2009 vyhlášení 17. ročníku ankety dětí, učitelů a knihovníků SUK - Čteme všichni, o nejoblíbenější dětské knihy uplynulého roku.

Cenu dětí získaly knihy:

1. místo Harry Potter a relikvie smrti - Joan K. Rowlingová (Albatros),

2. místo Kozí příběh - Ivona Březinová (Daranus) a Prahou kráčí lev - Alena Ježková (Práh),

3. místo Naše máma je bosorka - Gabriela Futová (Albatros).

Cenu knihovníků Klubu dětských knihoven SKIP obdržely publikace:

1. místo Lichožrouti - Pavel Šrut. (Paseka), 

2. místo Jan Amos Komenský - Comenius - Renáta Fučíková (Práh), 

3. místo Prahou kráčí lev - Alena Ježková (Práh).

Další výsledky jsou přístupné na adrese http://www.npkk.cz/npkk/suk_cteme.php.