Hlavní obsah stránky

Vybrali jsme z jarních akcí…

Letošní jarní měsíce jsou opět přímo nabity událostmi, které by knihovnický časopis určitě neměl opomenout. Přestože jeČtenář od letošního roku o čtyři stránky bohatší, zajímavých akcí v knihovnách stále přibývá a my občas zjišťujeme, že bychom potřebovali být tzv. nafukovací. Poté samozřejmě přicházejí i měsíce na první pohled ospalejší, kdy se život v knihovnách musí přizpůsobit i dalším povinnostem.

Již v minulém čísle jsme připomněli, že stále vítáme příspěvky z vašich knihoven, které mohou být inspirací pro ostatní. Měly by být zaměřeny na praktické zkušenosti, ale i problémy, které vás „pálí“. V tom aktuálním určitě nemůžeme opomenout Noc s Andersenem (3.-4. 4.), která (už dle zpráv plnících elektronickou konferenci) byla opět velmi úspěšná. Kouzelné noci ovšem ještě předcházel na počátku března Týden čtení (9.-15. 3.), kterému věnujeme příspěvek zaměřený na jeho propagaci v médiích. Týden čtení byl aktivitou, která v některých knihovnách mohla nahradit třeba akce spojené s Březnem - Měsícem internetu. Ten totiž v letošním roce po jedenácti ročnících skončil. Což ovšem neznamená, že by neproběhla například zajímavá konference INSPO (14. 3.), tentokrát výrazně zaměřená na převod mluvené řeči do textu. V průběhu konference byly rovněž vyhlášeny výsledky 5. ročníku literární soutěže Internet a můj handicap, do které došlo letos 30 příspěvků. První cenu získala Marta Bednářová za práci Jak mi internet našel ztracené sourozence. Všechny soutěžní práce i prezentace jsou vystaveny na portálu Helpnet (http://www.helpnet.cz/inspo). Jubilejního desátého ročníku se dočkala konference Junior Internet (28. 3.). Byly na něm vyhlášeny výsledky internetových soutěží, do kterých došlo v ČR celkem 379 přihlášek, a vítězové převzali hodnotné ceny a představili svoje práce. Více se můžete dočíst na stránkách www.juniorinternet.cz.

Do desátého ročníku vstoupil i BIBLIOWEB - soutěž o nejlepší internetové stránky knihoven. Ve dnech 23. 2.-15. 3. zhodnotila odborná porota webové stránky 43 veřejných a odborných knihoven, které se do soutěže přihlásily. A jak to vše 6. 4. při vyhlašování výsledků dopadlo? V kategorii odborných knihoven a knihoven v obcích nad 25 tisíc obyvatel zvítězila Vědecká knihovna v Olomouci, na druhém místě se umístila Státní technická knihovna v Praze a na třetím Ústřední knihovna Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V kategorii knihoven v obcích od 5 tisíc do 25 tisíc obyvatel si vítězství odnesla Městská knihovna v České Třebové před Krajskou knihovnou Vysočiny v Havlíčkově Brodě a Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí. V kategorii knihoven v obcích do 5 tisíc obyvatel byla nejúspěšnější Městská knihovna Loket před Obecní knihovnou Sudoměřice u Bechyně a Městskou knihovnou Jevíčko. Celkové pořadí opět výrazně ovlivnilo kritérium, jímž se zjišťovalo, zda jsou stránky přístupné pro těžce zrakově postižené. Metodické centrum informatiky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR vyhodnotilo jako nejlepší webové stránky Obecní knihovny Kondrac, která získala ocenění Blind Friedly Web. Letos popáté hodnotila stránky soutěžících knihoven i laická veřejnost, která měla možnost hlasovat prostřednictvím speciálních webových stránek. Prvenství si v této kategorii odnesla Ústřední knihovna Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Podrobné hodnocení je pro zájemce zpřístupněno na adrese http://skip.nkp.cz/akcBweb09.htm.

V době uzávěrky Čtenáře se „o slovo hlásí“ také finále ankety SUK a Kniha mého srdce je v plném proudu, ale o tom snad zase příště…

Z tiskových zpráv sestavila L.Š.