Hlavní obsah stránky

Z mediálních ohlasů Týdne čtení 2009

ROMAN GIEBISCH> Roman.Giebisch@nkp.cz  

Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlásil v týdnu od 9. do 15. března již druhý ročník celostátní akce na podporu knih a rozvoje čtenářských aktivit Týden čtení. V roce 2008 se SKIP rozhodl připravit tuto novou akci určenou především k přilákání dětí a mládeže k četbě a desítky knihoven, které se již nechtěly primárně věnovat propagaci informačních technologií v rámci akce Březen - Měsíc internetu, ji přivítaly. Sdružení BMI se od letošního roku věnuje pouze podpoře rozvoje internetu ve vztahu k handicapovaným uživatelům, a české knihovny se tak ve značné míře zaměřily právě na akce v rámci Týdne čtení. V tomto příspěvku bych se chtěl věnovat mediálnímu dopadu, který akce zaznamenala.

SKIP podepsal smlouvu o výhradní mediální podpoře k jiné své akci - Noci s Andersenem - se společností Vltava-Labe-Press a. s., která vydává hlavně regionální deníky. Patrně také proto se nejvíce informací i o akci Týden čtení objevilo právě na jejich stránkách. Je pochopitelně důležité, jaké informace svým regionálním médiím dodají samy knihovny v dané oblasti. Mediální lobby je pro knihovny stále poměrně cizí téma, i když se jedná o jeden z nejúčinnějších nástrojů public re-lations. Základem této činnosti jsou především osobní kontakty s pracovníky médií a účinná komunikace. Důležité je samozřejmě připravit atraktivní akci pro média, napsat o ní zajímavý a poutavý článek, zajistit kvalitní fotografie, ale především umístit informace do těch správných médií s velkým dopadem na veřejnost. Dalšími možnostmi, jak média informovat, jsou tiskové konference, vydávání tiskových zpráv atd., ale i v těchto případech záleží na našich osobních a pozitivních kontaktech s médii.

Městská knihovna Rakovník pozvala v rámci své akce k Týdnu čtení děti z Mateřské školy v Lukách, které se zúčastnily pohádkového dne s názvem Hádáme s princeznou. Knihovnice připravily hádanky a pohádky s hudebním doprovodem a v regionálním Rakovnickém deníku se objevilo deset pěkných fotografií z této akcehttp://rakovnicky.denik.cz/kultura_region/v-knihovne-vladne-detsky-smich-a-pohoda20090318.html. V Rakovníku spolupracují dobře i s Informačním centrem a městská knihovna na jeho webových stránkách prezentuje své aktivity. K Světovému dni knihy a autorských práv připravily rakovnické kolegyně již v březnu výtvarnou soutěž Čte celé město - http://www.knihovna-rakovnik.cz/?more=1065#news1065, jejíž výsledky mohou opět vhodně prezentovat v regionálních médiích.

Českokrumlovský deník uveřejnil poměrně dlouhý článek Václava Votruby s názvem Knihovny v regionu se snaží nalákat mladé čtenáře. Knihovnice z Kaplice, Horní Plané i Českého Krumlova hovoří v příspěvku o alarmující situaci dětské čtenářské gramotnosti a uvádějí, jakými akcemi pro školy se pokoušejí tento stav alespoň částečně napravit, je však jisté, že bez spolupráce škol to nepůjde.

Karvinský deník informoval o „speciálním týdnu“ v Městské knihovně Český Těšín, kdy bylo organizováno čtení v Klubu seniorů, malování a soutěže pro děti, posezení u kávy s knihou nazvané Literární hodinka apod. Knihovna připravila i atraktivní prezentaci celého Týdne čtení na svých webových stránkách http://www.knihovna.ctesin.cz/?lang=c&id=111 ovšem do deníku se již nedostaly pěkné fotografie např. z Literární kavárny, které jsou umístěné pouze na webu knihovny http://www.knihovna.ctesin.cz/?lang=c&id=845.

Mostecký deník informoval o Týdnu čtení v Městské knihovně Litvínov pouze na čtyřech řádcích, opět bez obrazové dokumentace, i když knihovna připravila zajímavý program pro dětské uživatele - http://mostecky.denik.cz/kratce_region/440025.html.

Turnovský a Semilský deník publikoval 16 pozvánek na různé akce knihoven v regionu. Krátké informace o Týdnu čtení se ještě objevily v Slováckém, Olomouckém, Jindřichohradeckém, Přerovském, Hranickém, Strakonickém, Havlíčkobrodském, Kroměřížském, Třebíčském a Litoměřickém deníku.

Týden čtení skončil v Táboře pohádkou je název článku Davida Pelána v Táborském deníku. Příspěvek s pěknými fotografiemi dětí informuje o akci táborské knihovny s nadějkovskou knihovnicí a spisovatelkou Olgou Černou, která dětem četla ze svých knih Kouzelná baterka a Poklad starého brouka. S pohádkou Kouzelná baterka dokonce vystupuje ve scénickém provedení soubor LiStOVáNí. Příspěvek zmiňuje také témata knih, která děti zajímají. Nejvíc by si prvňáčci přáli číst o sportu, dinosaurech, kočičkách a dokonce i o upírech. Více informací je na stránkách http://taborsky.denik.cz/kultura_region/tyden-cteni-skoncil-v-tabore-pohadkou20090313.html.

Karlovarský deník přinesl na několika řádcích pouze informaci, že Krajská knihovna Karlovy Vary nabídne program Den pro knihu Vašeho srdce - http://karlovarsky.denik.cz/kratce_ region/441400.html.

Bruntálský a Krnovský deník přinesly krátkou informaci, že například v bruntálské knihovně se mohou zájemci podívat na výstavu na téma Historie knih anebo se naučit pracovat s katalogem a programem obsahujícím zákony ČR v plném znění - http://bruntalsky.denik.cz/kratce_region/443053.html.

Vedle řady dalších regionálních médií o akci Týden čtení informovaly „spřátelené“ webové stránky projektu Rosteme s knihou. Tady se objevily informace Evy Kordové o akcích, které pořádá Městská knihovna Antonína Marka v Turnově. Kalendář této knihovny v jejich Březnu - Měsíci čtenářství byl nabitý událostmi. Eva Kordová připomněla i Noc s Andersenem - http://rostemesknihou.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=427&Itemid=103.

Tiskovou zprávu, kterou vydal k Týdnu čtení SKIP, otisklo na svých webových stránkách Národní informační centrum pro mládež - http://www.icm.cz/tyden-cteni i magazín pro kulturní život v místech a regionech Místní kultura - http://www.mistnikultura.cz/node/3626 a zpráva byla publikována i v Deníku veřejné správy - Veřejná správa online http://denik.obce.cz/go/clanek.asp?id=6362379. Kritika čtenářské negramotnosti dětí se objevila i na stránkách Haló novin, kde se k rodičovskému nezájmu o čtení svých dětí vyjadřuje pedagožka z Vysokého Mýta Alena Doležalová. Tipy pro čtenáře a pozvánky na mnoho aktivit knihoven byly uveřejněny i na stránkách Mladé fronty Dnes - Střední Morava a Severní Čechy. O „opuštění“ akce BMI a návratu knihoven k propagaci knih a čtenářství informoval ekonomický časopis E15. A několik vět k Týdnu čtení se objevilo dokonce v pražském deníku Metro.

Jiří Vlášek na webu Czechindustry revue - http://www.czechindustry.cz/revue/cz/view.php?cisloclanku=2009030024-Knihovnici-pozvali-ctenare-do-knihoven-na-Tyden-cteni uveřejnil příspěvek, který mapoval akce celé řady knihoven (v Roudnici nad Labem, Kolíně, Táboře ad.) a dokonce avizoval akci Kniha mého srdce. Lenka Hanzlíková z Oddělení komunikace Městské knihovny v Praze připravila příspěvek Týden čtení v Městské knihovně v Praze aneb Podpora čtenářství má mnoho podob, který byl zaměřen primárně na spuštění nového webu s názvem Knihovna4u - http://www.citarny.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=1569&Itemid=3646.

Tomuto novému webu, který byl spuštěn v pátek 13. března, se věnoval i příspěvek na stránkách Presswebu s názvem Podpora čtenářství má mnoho podob - Týden čtení - http://www.pressweb.cz/tiskove-sdeleni/11105-podpora-ctenarstvi-ma-mnoho-podob-tyden-cteni.

Na aktivity knihoven zval i Český rozhlas Praha a  autorka Milena Štráfeldová - http://www.radio.cz/cz/clanek/114197. V Českém rozhlase byl uveřejněn i rozhovor se Zlatou Houškovou. O Týdnu čtení a především o novém webu Knihovna4u informoval i lifestylový webový portál Žena-in - http://zena-in.cz/clanek/ziva-knihovna-na-internetu/kategorie/kultura.

O Týdnu čtení aktuálně informovaly i elektronická knihovnická periodika Inflow Ikaros a jistě i další tištěné knihovnické časopisy přinesou informace o této nové celostátní aktivitě knihoven. Na závěr lze pouze shrnout, že mediální obraz knihoven a jejich aktivit záleží především na nás. Knihovny se musí naučit vytvářet dlouhodobé a pozitivní kontakty s médii. Zvát jejich představitele na všechny své akce, tvořit prostor pro pozitivní mediální prezentaci. Dále pro svá regionální média využívat všech celostátních akcí, jako je Týden knihovenNoc s Andersenem a doufejme, že se k nim již příští rok zařadí i třetí ročník Týdne čtení.