Hlavní obsah stránky

SYLVA ŠIMSOVÁ ODPOVÍDÁ Z ANGLIE

Dotaz: Co nabízí uživatelům služba www.librarything.com?

Odpověď: Webová stránka http://www.librarything.com poskytuje registrovaným členům možnost uložit si informace o svých knihách do jednoduchého katalogu, přístupného ostatním členům. Komunita asi 600 000 členů může diskutovat o své četbě, většinou z anglicky mluvícího světa. Odhaduji, že méně než 100 uživatelů je z České republiky. Existuje sice i česká verze této stránky pod jménem cz.librarything.com, ale není zatím plně přeložena do češtiny a je v ní málo odkazů na českou literaturu.

Abych si vyhledala informace pro tento článek, zapojila jsem se dočasně do projektu a do svého katalogu si zapsala na zkoušku deset knih.

U třech z nich je poznamenáno, že se pravděpodobně budou čtenáři líbit. Jedna je povinná školní četba - Romeo and Juliet (č. Romeo a Julie) od Williama Shakespeara (6988 členů), další je bestseller - The No. 1 Ladies’ Detective Agency(č. První dámská detektivní kancelář) od Alexandra McCall Smitha (5304 členů). Poslední napsal český autor oblíbený v anglicky mluvícím světě Milan Kundera a jedná se o Unbearable lightness of being (č. Nesnesitelná lehkost bytí) (8747 členů).

U jedné z knih je poznamenáno, že se čtenáři bude možná líbit. Je to intelektuálně náročný román The Sea, the Sea(č. Moře, moře) autorky Iris Murdochové, která už zemřela (1030 členů).

U čtyř publikací je poznamenáno, že se budou čtenáři líbit jen s malou pravděpodobností. Jde o román Wolf Solent od autora z minulého století Johna Cowper Powyse (184 členů), o novou detektivku The Water Clock od Jima Kellyho (67 členů) a dva překlady z češtiny: R.U.R. od Karla Čapka (183 členů) a Letters to Olga (č. Dopisy Olze) Václava Havla (73 členů).

U dvou dalších - obě jsou překlady z češtiny - se píše, že knihu nezaznamenalo dost členů. Jsou to Kolya (č. Kolja) od Zdeňka Svěráka (5 členů, jeden z nich já) a Leaving (č. Odcházení) od Václava Havla (1 člen - já).

Můj krátký pokus mi zatím o četbě neprozradil nic nového. Snad jen to, že česká literatura není anglickými čtenáři pokládána za důležitou a že tuto webovou stránku nepoužívá mnoho lidí z České republiky.

Jako člen této čtenářské komunity bych si dále mohla ověřit, kdo jiný má rád stejné knihy jako já a mohla bych zahájit třeba e-mailovou komunikaci. Kontakt s dalšími čtenáři je jednou z hlavních předností Librarythingu. Také bych si mohla zjistit, které další knihy má rád člověk, jemuž se líbí stejná kniha jako mně. Tyto informace se dají statisticky odvodit ze záznamů v databázi Librarything. Před lety byly v Británii vydány výsledky podobného výzkumu, založeného na přehledu plateb autorských poplatků (HUSE R. & J. Who else writes like: A readers’guide to fiction authors. Loughborough University, LISU, 2002. ISBN 1-901786-57-9).

Librarything také poskytuje informace o vhodných místech pro setkávání a o akcích, které se týkají četby. Pod heslem „Praha“ jsou uvedeny adresy čtyř knihoven, tří knihkupectví a jednoho muzea. Doufá se, že stránku začnou používat také knihovny a že sekce Librarything for Libraries obohatí on-line katalogy knihoven o možnost interakce se čtenáři (www.librarything.com/forlibraries/). Jednou z jejích forem jsou čtenářem vytvářené visačky - tagy (tags). Skupina specialistů z Cataloguing and Indexing Groupknihovnické asociace CILIP poukazuje na to, že visačky nemohou nahradit tradiční katalog, pouze ho doplňují. Jedním z důkazů je, že i Librarything používá pro identifikaci knih bibliografické informace z databází Library of Congress a Amazon. V posledním čísle Library and Information Gazetteje této problematice věnován článek (OWEN Tim Buckley. Is LibraryThing a good thing? 13-26/2/2009, p.1).

Kdybych měla čas, hned bych se zapojila do diskusí této komunity milovníků knih. Tradiční katalog mi to ale nenahradí.