Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

Poznámky do diáře

  • Masarykova veřejná knihovna Vsetín pořádá ve dnech 2. 10.-3. 10. 2009 Knihovnický happening, jehož mottem je Knihovna mého srdce - Kamarádka knihovna. Smyslem celého setkání je vytvoření zábavného a otevřeného kulturního programu pro veřejnost, který humorným způsobem upozorní na problematiku čtení, čtenářství, českých knihoven a knihovníků. Program proto proběhne ve třech rovinách: setkání knihovnic a knihovníků ČR, setkání knihovníků s veřejností a „to nejlepší z Valašska“. Další informace a přihláška jsou k dispozici na stránkách knihovny http://www.mvk.cz/.
  • Druhý ročník Semináře ke zpřístupňování šedé literatury se uskuteční 22. 10. 2009 v Ústřední knihovně VUT v Brně, dalšími spolupořadateli jsou Národní technická knihovna a Vysoká škola ekonomická v Praze. Bude zde prezentován projekt Národního úložiště šedé literatury, dále zazní informace o šedé literatuře u nás i ve světě a témata související s touto problematikou. Program a přihláška jsou vystaveny na adrese http://nusl.ntkcz.cz.

Neušlo nám

  • Nakladatelství Academia vydalo publikaci Petra Šámala Soustružníci lidských duší: lidové knihovny a jejich cenzura na počátku padesátých let 20. století (s edicí seznamů zakázaných knih). Kniha mapuje pokus o ovládnutí, radikální proměnu a mocenské využití veřejných knihoven, k němuž došlo v Československu v období stalinismu. Autor knihy se tomuto tématu věnoval i ve Čtenáři(Čtenář7-8/2008. str. 253-258). Další informace o monografii viz http://www.academia.cz/soustruznici-lidskych-dusi.html.
  • Na webu Knihovnického institutu NK ČR v sekci Regionální funkce je vystavena Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2008. Přímý odkaz je

http://knihovnam.nkp.cz/docs/RF/VyrocniZpravaRF_2008.pdf.

  • Po několikaleté pauze znovu vyšel časopis Knihy a dějiny, vydávaný knihovědným oddělením Knihovny Akademie věd ČR. Informace k obsahu i o předchozích číslech naleznou zájemci na http://www.lib.cas.cz/vydano-avcr/?c=knihy-a-dejiny. Objednávky lze adresovat přímo do knihovědného oddělení na e-mail badurova@lib.cas.cz nebo brabcova@lib.cas.cz.