Hlavní obsah stránky

KNIHOVNA Z OBÁLKY

Ústřední knihovna města Amsterdam / Openbare Bibliotheek Amsterdam

Fakta a zajímavosti:

  • Knihovna byla slavnostně otevřena 7. 7. 2007 nizozemskou princeznou jako největší veřejná knihovna v Holandsku. Původní stavba ze 70. let již prostorově ani koncepčně nevyhovovala nárokům knihovny.
  • Budovu vyprojektoval atelier Jo Coenen a Co Architekten, její výstavba stála 70 milionů eur.
  • Knihovna zabírá v deseti podlažích plochu 28 000 m2, je největší veřejnou knihovnou v Evropě. Je umístěna v moderní zástavbě poblíž centrálního nádraží, sousedí s novým koncertním sálem a konzervatoří.
  • Knihovní fond obsahuje asi 1,5 miliónu knihovních jednotek. V knihovně pracuje okolo 200 zaměstnanců, kteří nosí uniformy.
  • Pro návštěvníky je připraveno tisíc čtenářských pracovních míst, z nichž 600 je vybaveno počítačem. Čtenáři mohou využít 26 samoobslužných stanic pro vracení a výpůjčky knih. Otevírací doba je denně od 10 do 22 hodin.
  • Knihovna je velmi prosvětlená, založená na principu otevřenosti, z materiálů převažuje sklo a kámen. Velmi nápaditý je nábytek, světla a vnitřní vybavení knihovny určené pro uživatele: různá křesla, pohovky, studijní místa.
  • Vedle prostor v budově určených pro knihovnu se nachází multifunkční sál pro 270 diváků (divadlo, kino, koncerty), nechybí přednáškové sály (6 místností), restaurace, dvě kavárny. Prostory knihovny jsou pojmenovány po významných současných spisovatelích.

 

Zdroj:

SOUČKOVÁ, Jarmila. Království knih ve Frankfurtu a knihovny budoucnosti v Holandsku. U nás, roč. 17 (2007), číslo 4. Dostupný z www: http://unas.svkhk.cz/pdf_archiv/0874.pdf.

KURKA, Ladislav. Dvakrát NEJ. Čtenář, roč. 59 (2007), č. 12.

Dostupný z www: http://ctenar.svkkl.cz/files/pdf_2007/ctenar012_2007.pdf.

http://www.oba.nl

Foto: Eva Marvanová, Jarmila Burgetová