Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

Poznámky do diáře

  • Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, Národní archiv a Národní knihovna ČR pořádají ve dnech 2.-3. 12. 2009 v konferenčním sále Národního archivu v Praze již 10. ročník konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2009. Konference je věnována problematice spolupráce archivů, knihoven, muzeí, galerií a památkové péče při využívání informačních a komunikačních technologií pro ochranu a zpřístupnění kulturního dědictví. Více informací viz http://skip.nkp.cz/akcArch09.htm.
  • Do 10. ledna 2010 mohou zájemci navštívit v Galerii Klementinum výstavu ITEM PLURES ET ALIOS LIBROS - Knihy kláštera Teplá ve fondech Národní knihovny České republiky. Expozice představuje mimořádně vzácné části fondu tepelského kláštera, který NK ČR vykoupila v minulých letech. Výstava je rozdělena podle jednotlivých dějinných etap, které dokládají, jak se odrážel historický vývoj na formování a růstu klášterní knihovny, jež patří mezi nejstarší, největší a nejcennější klášterní knihovny v České republice. Mezi cenné exponáty, které si návštěvníci mohou prohlédnout, patří rukopisy, inkunábule a výjimečné předměty zapůjčené pro tuto výstavu tepelským klášterem. Exponáty jsou navíc doplněny fotografickými reprodukcemi archivních materiálů (dopisy, dobové fotografie) a portrétů některých významných tepelských osobností.

Neušlo nám

  • Laureátem letošní Státní ceny za literaturu se stal básník, prozaik, esejista, publicista, literární historik a scenárista Zdeněk Rotrekl. Státní cenu za překladatelské dílo obdržel Miroslav Jindra za překlad Knihy toužení od kanadského písničkáře a spisovatele Leonarda Cohena. Ceny nominovaným umělcům předal ministr kultury prof. Václav Riedlbauch během slavnostního večera v úterý 20. října 2009 v Malé dvoraně Veletržního paláce.
  • Národní pedagogická knihovna Komenského slaví v letošním roce 90. výročí založení (1919-2009). Je veřejně přístupnou knihovnou, která shromažďuje knihy a časopisy z pedagogiky a příbuzných oborů společenských věd. Webové stránky knihovny jsou http://www.npkk.cz/.