Hlavní obsah stránky

Z KNIHOVEN...

Litvínovská knihovna hýčkala své návštěvníky

Letošní 13. ročník celostátní akce Týden knihoven proběhl 5.-11. 10. s mottem Knihovna mého srdce, které koresponduje s celonárodní anketou Kniha mého srdce, na níž se aktivně podílely knihovny ČR. Otevření litvínovské knihovny ve Vodní ulici odstartovalo paralelní anketu s názvem Kniha srdce litvínovských čtenářů, která byla vyhodnocena na konci Týdne knihoven. Na prvních třech místech se umístily tyto knihy: Vejce a já - Betty MacDonald, Stmívání - Stephenie Meyer a Děti z Bullerbynu - Astrid Lindgren.

Hlavním tahákem knihovnického týdne bylo vystoupení malíře, ilustrátora a grafika Adolfa Dudka pro MŠ Čapkova s názvem Hrajeme si na malíře. Veselý ilustrátor si pro děti přichystal hodinku plnou zábavy i poučení. Nejdříve publiku ukázal své ilustrace v dětských knížkách, na CD nosičích a v časopisu Sluníčko. Poté malé diváky seznámil se základními pomůckami malíře a společně s dětmi zopakoval základní barvy. Aktivně děti zapojil do své show, a tak společně s ním malovaly obrázky podle říkadel, hádaly kreslené hádanky a nadšeně spolupracovaly při hravě naučných výtvarných úkolech, ve kterých určovaly zdravé a nezdravé jídlo či jakou potravu jedí nakreslená zvířátka. U malých diváků sklidilo představení A. Dudka ohromný úspěch, a tak se na závěr utvořila dlouhá fronta pro ilustrátorův podpis. Děti si tak „odnesly dudka“ přímo na čele nebo na ruce. Po dětském vystoupení „odlétl Dudek“ do Společného domu seniorů U Bílého sloupu, kde pokračoval výtvarnou dílnou pro seniorskou veřejnost s názvem Aktivně kreslit - aktivně žít, informovala Marcela Gűttnerová, organizátorka vystoupení. Senioři si vyzkoušeli, že mohou vlastně namalovat cokoli pomocí čtyř základních tvarů - kruhu, trojúhelníku, čtverce a obdélníku. Malíř jim poradil, jak tvary jednoduše kombinovat. Ukázali si také, jak si při kreslení postavy rozvrhnout její proporce, kam na obličeji umístit oči a jakými tahy změnit výraz obličeje při různých emocích. „S Dudkem se prostě v Litvínově nenudili ani předškoláci ani senioři“, dodává M. Gűttnerová.

V rámci tradiční Amnestie pro „zapomnětlíky“ bylo zasláno 340 předupomínek a odpuštěno 29 upomínek provinilcům, kterým zůstala nějaká ta kniha doma „přesčas“.

V knihovnickém týdnu probíhaly akce i v dětském oddělení. Pořady s názvem Hrátky se jmény navštívili třeťáci ze Základní školy Ruská. Vylosovali jsme i 11 vítězů zářijových soutěží pro tři věkové kategorie.

Dárkem pro čtenáře bylo losování o možnost půjčovat si v roce 2010 knihy zdarma. Vylosováni byli dva čtenáři (po jednom z každého oddělení), kteří v týdnu knihovnu navštívili.

Knihovna také propagovala práci s internetem a proběhl i kurz pro veřejnost Úvod do internetu.

Týden knihoven 2009 byl v Litvínově pestrý a měl mnoho spokojených návštěvníků.

-MG-

Foto archiv knihovny