Hlavní obsah stránky

ZE SVĚTA

Zdroje jsou dostupné v Knihovně knihovnické literatury Národní knihovny ČR

Knihovna arabských, tureckých a perských rukopisů a tisků Salfeta beg Bašagića je ve slovenské knihovnické komunitě poměrně známá, ale většina obyvatel Slovenska ji nezná vůbec. Univerzitní knihovna v Bratislavěkoupila sbírku orientálních rukopisů a tisků od sarajevského vzdělance a politika Salfeta beg Bašagića v roce 1924. Dnes ji tvoří 649 svazků, které obsahují 1094 titulů (100 knih je z toho naprosto unikátních), sběratel je získal na území Bosny. Sbírka islámských rukopisů je součástí světového dědictví zapsaná v registru UNESCO Memory of the World od roku 1997. Univerzitní knihovna v Bratislavě je od roku 2008 jednou z 32 zakládajících partnerských knihoven projektu World Digital Library - www.worlddigitallibrary.org. Jde o společný projekt Library of Congress a UNESCO, který byl světové veřejnosti představen v dubnu 2009 v Paříži v sídle UNESCO. Součástí široce koncipovaného projektu budou i digitalizované texty Bašagićovy sbírky. Mimo Bratislavu nebyla tato sbírka dosud vystavena, ale pracovníci knihovny ji prezentovali prostřednictvím tzv. panelových výstav. Zájem o ně byl i ve světě a v roce 2008 se Bašagić vydal na cesty do dvou světových metropolí - do Říma a do Teheránu. Především v Iránu tato výstava vyvolala obrovský zájem odborníků i veřejnosti.

(Knižnica - Ročník 10, č. 7/2009, s. 35-38)

IAML (Association Internationale des Bibliothèques, Archives et Centres des Documentation Musicaux) je mezinárodní hudební asociace sdružující hudební knihovny, která byla založena roku 1951 v Paříži a od roku 1961 jsou jejími členy hudební knihovny v Německu. Německo má dlouhou tradici hudebních knihoven a jeho 200 členů v IAML je druhou nejvíce zastoupenou zemí po USA. V letošním roce byly realizovány dva významné projekty - Bach-Digital, in dem Autographe Johann Sebastian Bachs z Staatsbibliothek v Berlíně a projekt Die Instrumentalmusik der Dresdner Hofkapelle im Augusteischen Zeitalter z centrální sbírky knihovny SLUB v Drážďanech. Na seminářích této specifické skupiny knihoven se také řeší problematika využití informačních technologií ve zpřístupnění fondů hudebních knihoven a činnost IAML je velmi rozmanitá. V Německu působí několik pracovních skupin - Veřejné hudební knihovny, Rozhlasové a orchestrální knihovny, Hudební oddělení vědeckých knihoven a Hudební knihovny univerzit, které spolu kooperují na různých projektech. Knihovny se věnují problematice hudebního vzdělávání dětí a mládeže, pořádají semináře o problematice autorského práva a připravují dlouhodobé vzdělávací programy pro hudební vědce. Poslední významná konference se uskutečnila v Drážďanech ve dnech 9.-11. září 2009.

(BIS Das Magazin der Bibliotheken in Sachsen - Jg. 2; Nr. 02/Juni 2009, s. 116-117)

První věcí, kterou si uvědomíte, když si jdete vypůjčit manga knihu (moderní japonský komiks), je, že to není obvyklý komiks. Zaujmou vás ježaté vlasy, obrovské oči a ženy, které se vzdávají bez zábran. Knihovníci mají podmínky k tomu, aby veřejnosti pomohli orientovat se v manga knihách. Budou ovšem muset změnit vlastní konzervativní názory, dozvědět se více o této umělecké formě v rozhovoru s dospívajícími čtenáři. Rovněž propagace manga knih může pomoci změnit stereotypní vnímání knihovníků a jejich zájem o nabízení jen těch „správných“ knih. V posledních letech sbírky manga knih v knihovnách rostou a v mnoha případech mají děti a mládež doporučení pro své knihovníky, jaké tituly tohoto žánru objednat a zakoupit. Ne všechny knihovny si myslí, že manga knihy pro svou nízkou hodnotu mají být kupovány do sbírek. Totéž lze říci ovšem o mnoha klasických titulech, které se v knihovnách běžně objevují. Ignorování poptávky po manga knihách může vést k tomu, že někteří mladí lidé do knihovny nikdy nevstoupí.

Manga links:

Publishers:

Tokyopop www.tokyopop.com;

Media http://www.vizeurope.com/;

Tanoshimi www.randomhouse.co.uk/Tanoshimi/; Self Made Hero www.selfmadehero.com/.

UK Manga Collectives:

Sweatdrop Studios www.sweatdrop.com/;

Umisen-Yamasen www.umisen-yamasen.com/.

Anime producers:

MVM Entertainment www.mvm-films.com/; Manga Entertainment www.manga.co.uk/.

Art supplies:

Letraset Manga Pens www.letraset.com/Manga/.

(Public Library Journal - Vol. 24; No. 1/ 2009, s. 2-5)

Připravil ROMAN GIEBISCH