Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milí čtenáři a čtenářky,

poslední číslo Čtenáře tohoto roku uzavírá téma, kterému jsme se průběžně věnovali v letošním již 61. ročníku časopisu. Byla to architektura knihoven, které jsme dali prostor jak na obálkách, tak v související rubrice, která přinášela základní informace o zajímavých stavbách knihoven z celého světa. Měli jsme velkou radost, že takto můžeme představit i dvě novostavby pro knihovny v České republice, a to pro Studijní a vědeckou knihovnu v Hradci Králové a Národní technickou knihovnu v Praze. Celkové pojetí vlastně vzniklo jako určitá reakce na situaci ohledně zatím nerealizované stavby pro Národní knihovnu ČR. Uvnitř tohoto Čtenáře tak bohužel nenajdete rozhovor o nové knihovně, jako tomu bylo v předešlých dvou případech, ale jen připomenutí událostí, které se kolem vítězného návrhu udály. Proto jsme se také rozhodli stručným přehledem ukončit seriál o darovaných základních kamenech pro plánovanou budovou. Otázkou „kam s nimi?“ se na obálce symbolicky s daným tématem loučíme.

Na architekturu knihoven byly letos zaměřeny i příspěvky PhDr. Ladislava Kurky, a ten závěrečný Základní principy stavby knihoven si můžete přečíst nyní. Protože je převážně teoretický, hned za ním následuje praktická ukázka o Městské knihovně Varnsdorf v novém.

Vedle reálné podoby knihoven nezapomínáme ani na tu virtuální. Co knihovnám nabízí sociální síť Facebook, se dozvíte ihned v rubrice Téma, které je opravdu aktuální. Historický námět tentokrát zastupuje Josef Heřman Agapit Gallaš a jeho knihovna. Rovněž vás snad zaujme literární exkurz v podobě srovnání českého a slovenského literárního exilu po druhé světové válce.

A co chystáme na rok 2010? Opět prozradíme jen něco… Obálka bude věnována poutavým kolážím se společným jmenovatelem kniha. Nabídneme prostor pro prezentaci knihoven v zajímavé podobě prostřednictvím jejich log a… nechte se překvapit.

Nezbývá než popřát krásné svátky vánoční a do nového roku jen to nejlepší, vám osobně i vašim knihovnám.

LENKA ŠIMKOVÁ