Hlavní obsah stránky

KRONIKA: Za Jaroslavem Vyčichlem

Není to tak dávno, co jsme ve Čtenáři otiskli medailonek PhDr. Jaroslava Vyčichla k jeho 60. narozeninám. Autor příspěvku J. Kubíček mu jménem svým i jménem všech kolegyň a kolegů přál hodně zdraví do dalších let. A právě zdraví J. Vyčichla zradilo. 

Zpráva, která se rozšířila jako blesk, zasáhla svou definitivností celou knihovnickou veřejnost. Ředitel Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, kamarád, kolega, knihovník, který tomuto oboru zasvětil přes 35 let svého života, boj s těžkou nemocí 26. ledna 2008 prohrál. 
Knihovnické profesi se Jaroslav Vyčichlo začal věnovat v roce 1972 v Okresní knihovně v Rokycanech, kde prošel několika posty, až se po deseti letech stal jejím ředitelem. Mezitím vystudoval na FF UK obor vědecké informace a knihovnictví a v roce 1990 se přihlásil do konkurzu na místo ředitele plzeňské SVK, v němž uspěl, a knihovnu až do doby, než mu to nemoc znemožnila, velmi úspěšně řídil.

Jaroslav Vyčichlo svým odchodem nezarmoutil jen svou rodinu, nejbližší kolegy a širokou knihovnickou obec. Postrádat ho budou například v amatérském Spolku divadelních ochotníků v rodných Radnicích, ve Svazu českých divadelních ochotníků, jehož byl od roku 2002 předsedou.

Knihovníci Jaroslavu Vyčichlovi vzkazují: „Dík za všechno… Na práci, kterou jsi odvedl, se nezapomíná“.