Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Císařovy nové šaty zdarma

ALŽBĚTA VORLOVÁ Alzbeta.Vorlova@audioteka.cz

Audiotéka, která působí jako vydavatelství a digitální distributor audioknih, se již podruhé zapojila do akce Noc s Andersenem. K letošnímu sedmnáctému ročníku (resp. pro Knihovnu B. B. Buchlovana z Uherského Hradiště osmnáctému) přispěla vydáním audioknihy Císařovy nové šaty, kterou si navíc účastníci „spaní v knihovně“ a zapojené knihovny – doma i v zahraničí – mohli do konce dubna stáhnout ze stránek vydavatele zdarma!

Jedním z hlavních témat letošního ročníku Noci s Andersenem byl právě pohádkový příběh císařových nových šatů. Letos totiž slaví už 180. výročí od svého prvního knižního vydání. Vydání této pohádky v podobě audioknihy je již druhým titulem z produkce Audiotéky s pohádkami Hanse Christiana Andersena. Loni vyšla audiokniha Malá mořská víla, kterou na nahrávce čte Ladislav Frej. Ta letošní obsahuje kolekci tří audiopohádek – Pasáček vepřůPastýřka a kominíček Císařovy nové šaty. Hlasy audioknize propůjčili Martina a Martin Preissovi.

Za vypravěče audioknihy se vyjádřil Martin Preiss: „Měli jsme tu čest a byli jsme Audiotékou.cz s manželkou vyzváni, zda bychom se načtením tří Andersenových pohádek nepřipojili k projektu Noc s Andersenem. Díky předchozí profesionální spolupráci jsme ani na okamžik neváhali. Andersen je klasikou nejen našeho dětství, ale i generací před námi. Doufám, že tomu tak bude i v budoucnu. Jeho příběhy o lásce, pýše, marnotratnosti, lakotě a kráse jsou nadčasové a stále platné. Asi proto, že lidstvo je bohužel nepoučitelné a s každou novou generací se dopouští víceméně stejných chyb. Budiž tedy jeho moudrost a poselství jeho pohádek ponaučením i zábavou pro dnešní malé čtenáře, respektive posluchače. S potěšením jsme se tohoto úkolu zhostili a doufáme, že potěšení přinese i malým zvědavým ouškům. Pochopitelně i my máme děti, a tak jsme sami zvědaví, jak budou na naše výkony reagovat. Děti jsou ostatně našimi nejupřímnějšími kritiky.“