Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

Poznámky do diáře

  • Šestý ročník knihovnické konference Kniha v 21. století proběhne ve dnech 11.-12. února 2009. Setkání organizuje Ústav bohemistiky a knihovnictví FPF Slezské univerzity v Opavě ve spolupráci s regionálním výborem Moravskoslezského a Olomouckého kraje SKIP. Příspěvky lze přihlásit do 31. 12. 2008. Přihlášku na konferenci je nutno doručit do 31. 1. 2009.

Více informací viz http://www.fpf.slu.cz/ustavy/ustav-bohemistiky-a-knihovnictvi/veda/k21/konference-kniha-v-21-stoleti/.

  • Putovní výstava Život a doba spisovatele Karla Čapka, která připomíná sedmdesáté výročí spisovatelova úmrtí, se představuje od 6. listopadu 2008 do 16. ledna 2009 v pražském Klementinu (ředitelská chodba). Prostřednictvím faksimilií nejrůznějších dobových dokumentů, dopisů, plakátů, stránek z novin a vybraných citátů si její návštěvníci připomenou nejenom mimořádné Čapkovo literární dílo, ale zároveň nahlédnou i do jeho soukromého života.
  • Výstava Josef Kajetán Tyl a české divadlo první poloviny 19. století je otevřena od 27. listopadu 2008 do 31. ledna 2009 v Malé výstavní síni Památníku národního písemnictví. Výstava se koná při příležitosti 200. výročí narození J. K. Tyla.

Neušlo nám

  • Profesní sdružení Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) slaví letos 40. výročí svého vzniku. U příležitosti tohoto výročí se v Městské knihovně v Praze uskutečnila 20. listopadu mezinárodní konference „Profese: knihovník“, jejímž hlavním tématem byly rychlé změny knihovnické profese v souvislosti s rozvojem informačních technologií a internetu. Odborníci z Francie, Velké Británie, Německa, Slovenska a Česka představili své pohledy na knihovnickou profesi v blízké budoucnosti. PhDr. Vít Richter mimo jiné informoval o rozhodnutí posílit SKIP funkcí jednoho výkonného pracovníka. Tímto historicky prvním zaměstnancem bude Mgr. Roman Giebisch, Ph.D.

Na snímku čestná předsedkyně SKIP PhDr. Jarmila Burgetová