Hlavní obsah stránky

Je profese knihovníka úplně zastaralá? - 11

33 důvodů proč jsou knihovny a knihovníci stále mimořádně důležití

31. Ne každý si může dovolit kupovat knihy

V méně rozvinutých státech jsou knihy mnohem vzácnější a často dražší než ve vyspělých zemích. Problém se zhoršuje v souvislosti s minimálními příjmy, které způsobují, že skutečné ceny knih představují pro řadu obyvatel astronomické částky. Veřejná knihovna, ať již existuje kdekoliv, se tudíž stává velmi důležitým prvkem demokratizace informací.

32. Knihovny brání anti-intelektualismu

Není to tak, že by internet byl anti-intelektuální. Ale u někoho může lákavá bezprostřednost internetu vést k dojmu, že pouze interaktivní a okamžitá on-line diskuse „právě tedˇ“ je hodnotná. Zaprášené knihy na vysokých regálech pak vypadají jako reprezentanti zbytečných znalostí a jejich správcové (knihovníci) sto let za opicemi. Ale, jak už bylo řečeno kolikrát, ne všechno je na internetu. Přístup ke knihám a teoriím mnoha let kulturní historie je pro další vědecký a technologický pokrok podstatný.

33. Staré knihy jsou cenné

Idea knihovny, která se stává muzeem knihy ve věku digitalizace, bývá někdy používána jako apokalyptický řečnický obrat. Naznačuje to, že spíše než aby se knihovny staly současnými a užitečnými institucemi, mohly by se proměnit v historické fetiše - jako např. vinylové nahrávky nebo psací stroje. Ale vývoj knihoven směřuje spíše k tomu, aby se staly místem setkávání občanů na kulturních akcích a prostředím k výměně myšlenek. Ochrana a vystavování památek knižní kultury může být dalším aspektem zvýrazňujícím jejich důležitost. Staré knihy určitě nejsou hodnotné jen z finančního hlediska, ale jsou součástí kulturní paměti a historie.

Závěr

Společnost není připravena vzdát se knihoven a snad nikdy nebude. Knihovny se mohou přizpůsobit sociálním a technologickým změnám, ale nemohou být nahrazeny. I když se liší od internetu, jejich zaměstnanci - knihovníci jsou nejvhodnější odborníci pro školení studentů, vědců a ostatních občanů, jak lépe hledat co nejhodnotnější informace v papírové podobě i on-line. Namísto pohlížení na knihovny jako na zastaralá zařízení by měly státy zvýšit dotace tak, aby bylo možno zlepšit personální i technické vybavení knihoven. Dnes víc než kdy jindy jsou knihovníci důležití pro ochranu a zpřístupňování našeho kulturního dědictví.

WILLIAM SHERMAN

přeložil MIROSLAV RESSLER