Hlavní obsah stránky

DĚTSKÉ ČTENÁŘSTVÍ: Malí čtenáři v knihovně v Nové Pace 

LENKA MACHÁČKOVÁ  mechac@seznam.cz

Univerzální odpověď na otázku, jak zařídit, aby dětská knihovna fungovala dobře, neexistuje. Jediné jisté je, že ji nelze dělat bez dětí, které do ní rády chodí. A právě na takové děti máme v Nové Pace velké štěstí. Máme z toho radost.

První (zatím posluchači knížek) přicházejí s Klubem maminek nebo s paní učitelkou ze školky a samozřejmě s nadšenými rodiči.

Velmi dobrá spolupráce je se skvělými učitelkami základních škol, zejména prvního stupně.  Poprvé k nám děti s paní učitelkou přicházejí v pololetí první třídy a pak pravidelně každý měsíc.  Během této doby postupně odhalují tajemství knihovny a připravují se na pasování na čtenáře, které probíhá v červnu.

Ve druhé a třetí třídě chodí třídní kolektivy do knihovny pravidelně. Osvědčil se systém doporučování.  Tohle jsi četl?  Ne, tu si neber, ta nebyla nic moc, asi by tě nebavila. Takové věty tu zní často, děti se v kolektivu znají a jeden druhému s výběrem knih pomáhají. A pokud dítě stále nepřichází na to, co přesně by ho bavilo číst, tak pomůže knihovník nebo paní učitelka. 

 

Občas se stává, že začínající čtenář v první třídě pořád tápe. Neví, co má číst, moc mu to nejde a vlastně ho to nebaví. Společně se snažíme najít knihy, které by ho nadchly, a když se to podaří a dítě potom v páté nebo sedmé třídě čte jak o život, tak víme, že čtenář sám sebe našel a čtení ho „chytlo“. Od čtvrtého ročníku základní školy se třídy do knihovny nedostanou na program už tak často, ale přesto se pro ně snažíme nějakou motivační aktivitu ke čtení vždy vymyslet.

Je velmi milé, když se už na konci školního roku některé třídy chtějí domluvit na akci v září. Město Nová Paka má dvě základní školy a dvě školky. Jedna škola má budovu přímo v centru města a jejich návštěva knihovny je časově méně náročná než návštěva třídy ze základní školy na sídlišti. Proto si velmi vážíme toho, že k nám na programy chodí obě školy. O prázdninách si k nám děti chodí nejen půjčovat knihy, ale i hrát společenské hry. Je skvělé, že si mohou stolní hry u nás vyzkoušet, a tak zjistí, zda je budou bavit, když si je pořídí domů.

Během roku se v knihovně vyhlašují rozličné soutěže a kvízy, konají se tradiční akce jako Noc s Andersenem nebo pasování na čtenáře. Spolupracujeme s dalšími organizacemi v našem městě a společnými silami vznikají i akce pro celou rodinu, jako je vynášení Morany, Časostroj nebo příjezd sv. Martina.

 

Město Nová Paka a jeho knihovna
 
http://knihovna.munovapaka.cz/

Počet obyvatel: 9100

Počet čtenářů knihovny: 1566, z toho 629 dětských (tj. 40 %)