Hlavní obsah stránky

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE: Knihovny v česko-saském regionu vytvářejí společný prostor učení

DANA PETRÝDESOVÁ petrydesova@kvkli.cz

Přeshraniční meziknihovní výpůjční služby, společné získávání elektronických informačních zdrojů, zkvalitnění technického vybavení knihoven – to je pouze několik z mnoha aktivit, které Krajská vědecká knihovna v Liberci se svými partnery realizuje v rámci česko-německého projektu Prostor učení – knihovnická informační platforma.

Do projektu jsou pod vedením hlavního partnera, Univerzitní knihovny v Saské Kamenici (Chemnitz), zapojeny další čtyři knihovny: Vysokoškolská knihovna v Žitavě (Zittau), Univerzitní knihovna Západočeské univerzity v Plzni, Univerzitní knihovna Technické univerzity v Liberci a naše krajská knihovna. Cílem projektu je propojit zúčastněné knihovny v přeshraničním „prostoru učení“, adekvátně vybaveném informačními zdroji a technickým zázemím, a tím přispět k aktivní a efektivní podpoře získávání a výměně znalostí. Projekt přímo navazuje na projekt Česko-saská síť knihoven – informace bez hranic, který probíhal v letech 2013–2014 a na kterém kromě liberecké univerzitní knihovny spolupracovaly všechny výše jmenované knihovny. Současný projekt si navíc klade za cíl dát formě spolupráce další, hlubší rozměr.

V průběhu přípravných prací bylo stanoveno pět tzv. milníků, které určují, jaké aktivity se budou v projektu realizovat. Pojďme si je nyní představit.

1. Knihy z německých knihoven zdarma a rychleji

Na území společného „prostoru učení“ zprostředkováváme čtenářům meziknihovní výpůjčky. Pokud potřebuje student německou publikaci, stačí se na nás obrátit a my ji obratem objednáme, zároveň vyřizujeme objednávky z Německa na naše publikace. Veškeré náklady na přepravu se hradí z rozpočtu projektu. V rámci aktivity, která nese název Konsorciální pořízení informačních zdrojů a meziknihovní výpůjčky, byly také zakoupeny odborné elektronické knihy určené uživatelům všech partnerských knihoven. Další informační zdroje – odborné databáze – zakoupili jednotliví partneři ze svých projektových rozpočtů. Naše knihovna na začátku roku 2017 nabídla svým uživatelům databázi The Vogue Archive, ostatní knihovny volily databáze od vydavatele Francis & Taylor.

2. Moderní technika = nové cesty výuky a spolupráce

Cílem oblasti Technické vybavení prostoru učení bylo pořízení kvalitního technického vybavení umožňujícího prezentaci, spolupráci a sdílení informací nejenom v průběhu projektu, ale i dlouhodobě po jeho skončení. Každý partner definoval své vlastní vybavení, jehož pořízení může pomoci naplnění cílů projektu. V případě naší knihovny se jednalo např. o zařízení pro přenos přednášek, ozvučení přednáškového sálu, interaktivní tabuli nebo blu-ray přehrávač. Díky pořízenému vybavení se mimo jiné s partnery pravidelně jedenkrát měsíčně setkáváme prostřednictvím videokonferencí.

3. Open Access

Zviditelnění iniciativy Open Access, která se zaměřuje na podporu neomezeného a bezplatného přístupu k vědeckým informacím a publikacím uloženým ve fulltextových repozitářích, je jednou z dalších společných aktivit projektu. Zúčastněné knihovny podporují tuto ideu formou zapojení do mezinárodní akce Open Access Week a realizací několika workshopů.

4. Vědět kde a jak…

Této problematice se věnuje oblast Rozvoj informačních kompetencí. Pod pojmem informační kompetence se rozumí schopnost najít, zpracovat a vyhodnotit informace, jedná se o nezbytné dovednosti, zejména pro studenty a pracovníky informačních institucí, jako jsou knihovny. V rámci projektu chceme u studentů zapojených univerzit tyto dovednosti posilovat, zároveň chceme zvýšit jejich povědomí o možnostech dalšího vzdělávání na univerzitách zapojených do projektu. Každá z partnerských univerzit je pověřena organizací „dne informačních kompetencí“ – na svou půdu pozve studenty z Německa a ČR, představí možnosti studia a nabídku informačních zdrojů. Pod vedením univerzitních knihoven v Žitavě a Liberci zároveň vzniká didaktický modul informační kompetence. Sem patří také studijní pobyty pro pracovníky knihoven, kteří postupně navštěvují partnerské knihovny a seznamují se s jejich činností a nabídkou služeb. V květnu 2017 proběhl studijní pobyt ve spolupráci Liberec – Žitava/Zhořelec (Görlitz), na konci roku kolegové navštívili knihovnu v Saské Kamenici.

5. Chceme být vidět

Poslední oblast je zaměřena na veřejnost: na propagaci projektu, prezentaci pro různé cílové skupiny. Projekt byl oficiálně představen v lednu 2017 v Saské Kamenici. Závěrečná akce projektu, která zhodnotí celý projekt, představí výstupy a plány do budoucna, proběhne pod vedením Krajské vědecké knihovny v Liberci. Velmi důležitým výstupem je také vznikající publikace s pracovním názvem Od jednotlivých knihoven k přeshraničnímu prostoru učení – zkušenosti a výsledky česko-německého knihovnického projektu, která by měla představit základní vize projektu, nastínit jeho průběh a výsledky. Chce také ukázat problémy, se kterými jsme se potýkali, a způsoby jejich řešení – v podstatě tipy pro budoucí žadatele.

O všech zmiňovaných tématech se v průběhu projektu intenzivně diskutuje na společných workshopech a setkáních, které střídavě organizují všechny partnerské knihovny.

Projekt byl zahájen na podzim roku 2016, ukončen bude v prosinci 2018. Některé cíle již byly splněny, jiné úkoly nás ještě čekají. Věřme, že se nám společně podaří dovést projekt do úspěšného konce a jeho výsledky budou sloužit i dlouhodobě po jeho ukončení.

Informace o projektu naleznete na https:// www.kvkli.cz/prostor-uceni.html. Je podpořen z prostředků Programu spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014–2020.